Учора представники фракції Партії регіонів продовжували блокувати трибуну, тож пленарне засідання парламенту знову не відбулося. Зранку Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, зареєструвавшись за столом реєстрації, лише завважив, що не може відкрити засідання, оскільки трибуна й далі заблокована. Тож він, навіть не заходячи до сесійної зали, пройшов до свого кабінету. Утім, очевидно він би й не зміг цього зробити, оскільки представники фракції Партії регіонів не тільки контролювали трибуну, а й заблокували вхід до сесійної зали з боку президії. Таким чином регіонали й далі наполягають на ухваленні їхнього варіанта постанови стосовно НАТО, яка передбачає обов’язковість проведення референдуму перед приєднанням України до Плану дій щодо членства в альянсі.

Разом з тим лідер фракції однойменного блоку Володимир Литвин під час брифінгу заявив, що вважає неправильною відмову А. Яценюка від спроб відкрити засідання Верховної Ради в умовах заблокованої трибуни, хоча розуміє його як людина і колишній глава парламенту. «Я категорично проти того, щоб Голова Верховної Ради України не розпочинав засідання», — сказав він і додав, що його фракція більше не має наміру просто спостерігати за тим, що відбувається в парламенті. В. Литвин вважає, що у четвер, якщо парламент не почне працювати, його фракція ініціює проведення зборів народних депутатів. На його думку, це потрібно для того, щоб не тільки лідери фракцій, а й усі народні депутати змогли висловитися стосовно шляхів розблокування роботи парламенту. Окрім того, фракція «Блок Литвина» оприлюднила свої пропозиції стосовно розблокування роботи Верховної Ради. Зокрема, стосовно питання НАТО, яке й стало причиною блокування роботи парламенту, Блок Литвина пропонує першочергово розглянути усі п’ять проектів постанов з питань взаємин України з НАТО з обов’язковою публічною фіксацією кожним народним депутатом (як під час голосування за призначення Прем’єр-міністра) свого персонального ставлення до запропонованих проектів.

Натомість голова фракції БЮТ Іван Кириленко закликав відійти від практики закритих домовленостей у Верховній Раді та запропонував усім парламентським політичним силам 25 лютого у присутності засобів масової інформації провести «круглий стіл». «Ми пропонуємо в понеділок, у присутності акредитованих у стінах Верховної Ради ЗМІ, зібрати публічний «круглий стіл», який складатимеся щонайменше з лідерів політичних сил, для того, щоб публічно обговорити проблеми, які в нас є сьогодні, і домовитися публічно, а не кулуарно», бо «українське суспільство повинне знати, що відбувається у законодавчому органі держави, які інтереси відстоюють ті чи інші політичні сили», — сказав він. При цьому І. Кириленко зазначив: криза в парламенті зайшла надто далеко та загрожує вже не лише парламентаризму і демократії, а й національній безпеці держави.

Під час іще одного брифінгу заступник голови фракції «Наша Україна—Народна самооборона» Борис Тарасюк повідомив, що у вівторок лідери дев’яти партій, які входять до Блоку «НУ—НС», надіслали листа до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера, в якому наголошується на обгрунтованості та законності звернення Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра до Генсека НАТО і через нього до урядів країн—членів НАТО стосовно приєднання до ПДЧ. «Ми виклали правові та законодавчі обгрунтування легітимності цього кроку української влади, адже керівники держави спиралися на закон «Про основи національної безпеки» від 19 червня 2003 року, а також на постанову Верховної Ради від 21 листопада 2002 року. Ми також відзначаємо, що Партія регіонів, яка стверджує, в тому числі й у своєму листі до пана Схеффера, що вона ніколи не була прихильницею вступу України до НАТО, каже неправду», — зазначив Б. Тарасюк. У листі «НУ—НС» також наголошує, що «Партія регіонів вводить в оману міжнародну структуру, якою є НАТО, і зарубіжну громадськість, стверджуючи, що вони не виступали за НАТО» та нагадує, що «ПР послідовно виступала за євроатлантичну інтеграцію України у 2002—2003 роках, а Віктор Янукович, бувши Прем’єр-міністром України, підписався під Універсалом національної єдності, де зазначається, що референдум щодо вступу України до НАТО треба проводити після здійснення усіх необхідних процедур», — наголосив він. Тобто, йдеться про те, що референдум проводиться після виконання Україною усіх формальних процедур стосовно набуття членства. Відтак, на переконання Б. Тарасюка, питання НАТО не може бути причиною для блокування роботи парламенту.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.