Із 26 районних рад Одеської області 17 очолюють представники Партії регіонів. Практично в усіх районах області сформовано коаліції. Вони за своїм якісним партійним складом різні, бувають і протиріччя, трапляються і політичні скандали районного масштабу, але глибинка, на відміну від обласного центру, демонструє налаштування на реальну роботу. Та й що ділити партійцям різних забарвлень — настане весна, аграрії вийдуть у поле, а врожай, як відомо, політичного забарвлення не має.

Іти на грозу

Березівський район нинішнього року відзначить 85-річчя від дня створення. Сьогодні район — одна із сільськогосподарських «точок опори» Одеської області. Тут активно працює 41 агроформування. Здавалося б, у сільськогосподарському районі з урахуванням специфіки селянскої праці не до активного політичного життя. Але ця думка помилкова. Тим паче якщо йдеться про Березівський район. Тут діють первинні організації 48 політичних партій.

На відміну від Києва й Одеси політична конфігурація у районі видається незвичайною. Але це на перший погляд. Реалії життя невеликого району диктують геть інший політичний ритм, іншу політичну тональність.

На останній у 2007 році сесії Березівської районної ради було оголошено про створення коаліції фракції Партії регіонів, Народного блоку Литвина і Комуністичної партії України.

Голова районної ради Леонід Зубков є членом Партії регіонів. Його заступник — керівник фракції Народного блоку Литвина Олег Богоміл — за розподілом обов’язків курирує економіку, фінанси й аграрний сектор. Інший заступник — керівник фракції КПУ Віктор Желіхівський — відповідальний за питання взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Після підписання коаліційної угоди в Березівській районній раді сформувалася тверда більшість, у складі якої 17 регіоналів, вісім членів Народного блоку Литвина і шість комуністів. Те, що коаліція в районній раді життєздатна й активна, засвідчила й перша цьогорічна сесія, де приймався бюджет району. Його прийняли більшістю голосів.

«Березівська коаліція» йде, образно кажучи, на грозу. У районі ходять чутки, що кошти, виділені з бюджетів різних рівнів на ліквідацію наслідків стихійного лиха, розкрадено чиновниками. На вимогу трипартійної коаліції було створено комісію на чолі з керівником фракції Народного блоку Литвина Олегом Богомілом для перевірки цільового призначення виділених коштів на ліквідацію наслідків стихії. До цієї роботи залучилося й районне КРУ. Про результати роботи комісії буде повідомлено на найближчій сесії районної ради.

Поруч, але не разом

В Одеській обласній раді, де в Партії регіонів разом із соціалістами донедавна було 68 із 120 депутатських мандатів, ситуація після непроходження СПУ до Верховної Ради змінилася. Сьогодні у фракції Партії регіонів тільки 50 голосів в обласній раді, і очевидна їхня перевага розтанула, як травневий сніг. Їм доводиться домовлятися з іншими фракціями, а мистецтво переговорного процесу регіонали так і не опанували. Ні, гучного політичного розлучення з биттям «політичних чашок» не було. Але немає сьогодні й колишньої монолітної єдності фракцій Партії регіонів і соціалістів під час голосування. Соціалісти усе далі й далі енергійно дрейфують від «регіонального материка», маючи при цьому з кожного питання, що виноситься на голосування, свою особисту, а не консолідовану партійну думку.

Останні місяці в Одесі відзначені гучними скандалами, за якими експерти спостерігають регіональну бізнес-еліту, котра підтримує і входить до Партії регіонів. Ідеться передусім про спробу видавлювання з Болгарського культурного центру його нинішніх господарів — Асоціації болгар України. До «чорного списку» скандалів, у яких замішані регіонали, увійшли конфлікт з готелем «Октябрьская», видавництвом «Черноморье», спробою виселення мешканців будинків у провулку Матросова, забудовою прибережного селища Чорноморка і т. д.

Лідер обласної організації Партії регіонів, народний депутат-регіонал Леонід Клімов практично залишається в тіні, не «світиться» у ЗМІ. Але саме з його ім’ям одеські політологи пов’язують в Одеській області багато земельних і будівельних скандалів. До Верховної Ради Леонід Клімов працював президентом комерційного банку і футбольного клубу «Чорноморець». Сьогодні серед депутатів обласної ради — віце-президент банку, два заступники голови правління, радник президента банку, дочка Леоніда Клімова, котра теж працює в банку батька. Чимало серед депутатського корпусу і представників «Чорноморця». Отакий собі банківсько-футбольный депутатський симбіоз.

Стусани і гулі за помилки регіоналов падають на голову глави обласної ради Миколи Скорика. До його честі, він не виправдується за справи однопартійців, а дуже наступально, часом жорстко проводить політику Партії регіонів у життя.

Відносний нейтралітет

Сьогодні в Одесі кілька людей можуть претендувати на роль політичних лідерів регіону. Це — голова обласної ради Микола Скорик, міський голова Одеси Едуард Гурвіц і другий номер у списку Народного блоку Литвина, колишній глава обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, який донедавна був депутатом обласної ради.

Фракція «Народна ініціатива», до якої входять прихильники Володимира Литвина, невелика — 10 депутатів. Але мала штучка, як то кажуть, червінчик, а ціна велика. Практично жодне рішення в обласній раді не приймається без коректувань з її боку. Після того, як Сергій Гриневецький пішов у Верховну Раду, керівником фракції «Народна ініціатива» було обрано Григорія Єпура, генерал-лейтенанта міліції, в недавньому минулому керівника обласної міліції.

До речі, ще про Народний блок Литвина. Останнім часом представники команди колишнього керівника держадміністрації Сергія Гриневецького почали повертатися у владу. Двох з них призначено начальниками управлінь у облдержадміністрації на посади, що їх обіймали при Гриневецькому, третього — директором Одеського Національного театру опери і балету, ще двоє виданих партійних функціонерів від народників очікують призначень, що відбудуться найближчим часом.

А от депутата-регіонала Владислава Капшука, котрий обіймав престижну посаду начальника управління міліції на Одеській залізниці, абсолютно несподівано для всіх звільнили з посади, що було сприйнято як акт політичної помсти з боку правлячої коаліції.

Тема особливої розмови — відносини обласної ради з главою Одеської області Миколою Сердюком. З колишнім керівником області Іваном Плачковим у депутатів стосунки не склалися і нагадували скоріше стан «холодної війни», ніж активне співробітництво. Тут і повернення повноважень обласній раді, що раніше були делеговані регіональній виконавчій владі, й різкі дебати щодо змісту обласного бюджету.

Нинішній голова обласної держадміністрації Микола Сердюк довгі роки служив у Збройних силах, полковник. У його анкеті значиться, що він уродженець села Хоружівка Сумської області. Земляк Президента України Віктора Ющенка, ймовірно, врахував помилки свого попередника і на пряму конфронтацію поки що з обласною радою не йде. Скільки часу триватиме цей нейтралітет — невідомо. Імовірно, з початком посівної кампанії, а селяни виходять у поле вже в середині березня, стане зрозуміло — в один віз запряжені обласна рада й обласна державна адміністрація чи все-таки вони потягнуть ковдру кожен на себе.

Одеська область.