Слідом за главою секретаріату Президента Віктором Балогою про свій вихід з партії «Народний Союз «Наша Україна» оголосили його заступник Роман Безсмертний та народні депутати Михайло Полянчич, Ігор Кріль, Віктор Тополов, Оксана Білозір, Василь Петьовка. «Є декілька вагомих причин, які спонукують нас зробити такий крок», — йдеться в їхній заяві.

Насамперед, зазначають вони, це серйозні, необоротні негативні тенденції в розвитку партії. «Дехто з керівництва партії вже грає за власною партитурою, виходячи з особистих інтересів, а це не має нічого спільного з відповідальністю, плюралізмом і нормами демократії», — пояснюють свій крок партійці.

Вони переконані, що «Наша Україна» як сформований політичний бренд стала зручним майданчиком, красивою ширмою для втілення нав’язуваних ззовні ідей. «Партію почали використовувати як індульгенцію, як засіб задоволення власних амбіцій, як товар на ринку політичних послуг. Це для нас категорично неприйнятно», — зазначають шестеро колишніх «нашоукраїнців».

Крім того, за їхніми словами, через неспроможність та небажання використання колективного досвіду активу партії утворилася велика дистанція між партійними лідерами та рядовими партійцями. Відбуваються численні порушення статуту партії, засідання політичної ради партії не проводяться більш як півроку.

«І, мабуть, найголовніше. Ми втратили переконаність, що на ключових позиціях у керівництві партії нині перебувають люди, віддані Президенту. Нам нічого робити в компанії тих, хто змінив орієнтацію», — зазначають п’ятеро народних депутатів і заступник глави секретаріату Президента та сподіваються, що політична сила здатна «очиститися від іржі кон’юнктурщини, подвійних стандартів і неправди».

Вихід п’яти депутатів з лав партії «НС—НУ» не означає їхнього автоматичного виходу зі складу парламентської фракції блоку, повідомив перший заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Василь Кисельов. «Розпаду коаліції не буде. Якщо вони вийдуть зі складу фракції, вони автоматично втрачають мандат, але на їхнє місце прийдуть нові депутати за списком», — пояснив він.