Учора розпочався офіційний візит до Країни вранішнього сонця міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. До пакета актуальних питань україно-японського співробітництва, які обговорюються під час візиту, ввійшли перспективи двосторонніх відносин, співпраці в торгово-економічній сфері, в галузях енергетики, промисловості, безвізового режиму, вдосконалення муніципального сектору. Також обговорювалася фінансова допомога, яку Японія надає Україні.
Як стало відомо «Голосу України», сторони обговорили і деталі майбутнього візиту прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе до Києва.
Однак дипломатична активність щодо проблем, пов’язаних з Україною, перемістилася до японської столиці ще до прибуття Клімкіна. Наприкінці лютого в Токіо з офіційним візитом перебував президент Польщі Броніслав Коморовський. У спільній заяві багато місця було відведено українському питанню. «Ситуація на сході Україні й незаконна анексія Росією Криму становлять серйозну загрозу для миру та стабільності і можуть мати глобальні наслідки. Криза має бути розв’язана мирним дипломатичним шляхом, з повагою до незалежності України», — йшлося у заяві. Також у ній наголошувалося на важливості співпраці з країнами Східного партнерства, особливо з Україною. У розмові з журналістами Броніслав Коморовський зазначив, що позиції Варшави й Токіо в цих питаннях близькі.
А за кілька днів, 9 березня, тут чекають на федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель. Серед переліку тем, планованих до обговорення, — підготовка до саміту G7, який відбудеться у червні в Німеччині, поглиблення двосторонніх відносин, а також ситуація в Україні та шляхи виходу з неї. На спільній позиції двох країн у цих питаннях акцентував увагу під час прес-конференції в Токіо генсек уряду Йошіхіде Суґа, зазначивши, що «обидві країни—партнери, об’єднані єдиними цінностями й активно роблять внесок у справу миру і процвітання».
Стало відомо, що 9 ж березня у Вашингтоні президент США Барак Обама зустрінеться з головою Європейської Ради Дональдом Туском. І однією з головних тем під час зустрічі буде ситуація в Україні та боротьба з тероризмом у світі. А орієнтовно в середині березня у Токіо позицію США у цих питаннях озвучить держсекретар США Джон Керрі, який відвідає Японію в рамках свого азійського турне. Ось так все взаємопов’язано у міжнародній політиці. І наріжним каменем світової безпеки залишається Україна.
Токіо.


На знімку: Павло Клімкін та Шіндзо Абе.


Фото надано прес-службою уряду Японії.