Пленарне засідання парламенту не відбулося. У сесійній залі — знову жовто-сині кульки з написами «НАТО — ні!» та державні стяги, а депутати-регіонали з самого ранку заблокували всі підступи до парламентської трибуни та місця президії, урядову ложу, вимагаючи від Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка відкликати свій підпис під заявою про вступ України до НАТО. Проте в кулуарах депутати реєструвалися і не лише опозиціонери, а й усі фракції. Бютівці на запитання про їхню «стратегію і тактику» відповідали: «Зареєструємося, адже тиждень пленарний, зайдемо до сесійної зали. А якщо блокування триватиме — підемо геть». У залі з’явилися й депутати з фракції «Наша Україна», Блоку Литвина і КПУ.

Поставив свій підпис коло столів реєстрації й Арсеній Яценюк, проте потім пішов не до сесійної зали, а до свого робочого кабінету. «У мене розпочався робочий день», — сказав він журналістам і заявив, що не відкриватиме пленарне засідання парламенту через блокування трибуни й президії представниками Партії регіонів. А на запитання, чи можливе розблокування роботи Верховної Ради, глава парламенту відповів: «Є декілька компромісних постанов, а вони нехай вирішують». Певний час депутати продовжували залишатися на своїх місцях у сесійній залі, хоча там нічого не відбувалося.

Безрезультативно завершился и согласительный совет лидеров депутатских фракций, созванный главой парламента А. Яценюком. По словам Владимира Литвина, лидера одноименного блока, «каждый вышел со своим собственным мнением». Блок Литвина настаивает: чтобы разблокировать работу парламента и решить проблему НАТО, поставить на рассмотрение и поочередное голосование все проекты постановлений относительно НАТО, но чтобы каждый депутат голосовал лично. По словам В. Литвина, на согласительном совете также звучали предложения принять изменения в Регламент Верховной Рады, касающиеся статуса оппозиции, и проект политического соглашения. Но главная проблема, по его мнению, состоит не в содержании проектов этих документов, а в том, что коалиция не может собрать в сессионном зале всех своих 227 депутатов. «По большому счету, проблема упирается в то, что не хватает голосов», — считает В. Литвин.

В свою очередь, лидер фракции КПУ Петр Симоненко также критически отозвался о возможности подписания политического соглашения, поскольку оно, на его взгляд, предусматривает «оправдание позиций руководителей государства относительно подписания ими так называемого письма трех». По словам лидера коммунистов, единственный выход — принять решение парламента: требовать от Президента Украины исполнять свои конституционные обязательства — провозгласить проведение всеукраинского референдума по вступлению Украины в НАТО и конкретную дату проведения этого референдума.

Лидер Партии регионов Виктор Янукович заявил, что регионалы разблокируют работу Верховной Рады только при двух условиях: если будет принято постановление парламента относительно НАТО, которое исключит в будущем такие действия власти, которые были совершены при подписании письма Президентом Украины, Премьер-министром и Председателем Верховной Рады о вступлении Украины в НАТО и проведен всеукраинский референдум по вступлению в НАТО. Регионалы также требуют, чтобы за проекты постановлений относительно НАТО каждый депутат голосовал персонально. По словам В. Януковича, ныне с новой силой также возник вопрос об отставке Председателя Верховной Рады. Такие требования, в частности, звучали со стороны некоторых депутатов на заседании фракции Партии регионов. «Потому как не выполняются требования оппозиции и Председатель Верховной Рады не организовывает должным образом работу парламента», — так объяснил требования отставки В. Янукович. Однако лично он сейчас не поддерживает эту идею, считая, что А. Яценюк «не исчерпал свои возможности» как глава парламента, и «ему еще надо дать возможность поработать и набраться опыта».

В то же время лидер фракции БЮТ Иван Кириленко утверждал противоположное: коалиция готова идти на существенные уступки меньшинству, но со стороны оппозиции нет желания сотрудничать. «Мы готовы публично обсуждать любые инициативы коллег из меньшинства, но при разблокированной трибуне», — заявил И. Кириленко. По его словам, коалицианты готовы поддержать требования меньшинства рассмотреть и принять изменения в Регламент Верховной Рады, предоставляющие больше прав оппозиции, а также внести изменения в закон о Счетной палате, в соответствии с которыми должность председателя СП будет отдана меньшинству. Но опять-таки при одном условии — если будет разблокирована работа парламента и все эти вопросы станут обсуждаться не в составе пяти человек — лидеров фракций, а всех депутатов. Кроме того, коалиция, заверил лидер фракции БЮТ, готова вынести на голосование все шесть проектов постановлений Верховной Рады относительно НАТО, которые на сегодня зарегистрированы в парламенте, посвятив этому вопросу целый день. Однако камнем преткновения стала очередность рассмотрения этих проектов постановлений: меньшинство настаивает проголосовать первым свой проект, а большинство — свой, поскольку его поддержал профильный парламентский комитет. К тому же, по словам И. Кириленко, коалицианты не исключают, что в случае, если проект от оппозиции не наберет достаточного количества голосов, парламентская трибуна вновь будет заблокирована. «Основная причина блокирования — не НАТО, какая — можете догадываться, потому что, когда надо было принять изменения в Хозяйственный кодекс, трибуну разблокировали», — отметил лидер фракции БЮТ, прогнозируя, что к четвергу вряд ли будет достигнуто какого-либо согласие. «Хотя мы готовы к переговорам и любым конструктивным действиям», — заверил он.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Олег Ляшко (БЮТ):

— Ми наполягаємо на тому, щоб роботу парламенту було розблоковано. І жодних силових заходів не вживатимемо. Якщо наші опоненти хочуть дострокових виборів — ми готові на них піти. Ми не провокуємо дострокові вибори, але водночас готові до них, бо цілком очевидно, що парламент недієздатний. Переформатування коаліції неможливе, в нинішньому парламенті іншої більшості не буде. Тому є два варіанти розвитку подій: або мати парламент такий, як є, або — дострокові вибори. Звичайно, країні такий парламент не потрібен.

Ярослав Сухий (Партія регіонів):

— Сподіваюся, що переможе здоровий глузд, і у Голови Верховної Ради спрацює запобіжний клапан, щоб не дискредитувати український парламентаризм. Він не мав права нічого підписувати без голосування в парламенті. Ані закон 2003 року, ані постанова Верховної Ради 2006 року не мають до А. Яценюка ніякого відношення, адже він не був тоді Головою Верховної Ради. Ми хочемо убезпечити себе і народ України від подібних авантюр, адже де гарантія, що ця «банда трьох» завтра не підпише ще щось і не почне брати на себе зобов’язання, які не брав народ України. Тому ми вимагаємо від Голови Верховної Ради, щоб він визнав, що погарячкував і вчинив неправильно. Треба прийняти постанову, що лише після референдуму можемо вступати чи ні до НАТО. Як можна без народу України змінювати позаблоковий статус держави? До того ж у парламентських комітетах накопичилося багато важливих законопроектів, що потребують негайного ухвалення, — лише в Комітеті з питань соціальної політики та праці їх понад 60. Отож ми прийшли до парламенту й зайняли позицію «мовчазного спротиву».

Микола Катеринчук («НУ—НС»):

Усьому є початок і має бути кінець, тому закликаю своїх колег по коаліції вдатися до дієвіших заходів з розблокування роботи парламенту. Зранку на засіданні фракції порушували питання, як далі працювати, коли опозиція налаштована радикально на розв’язання нагальних проблем у суспільстві. Лунали різні думки. На мій погляд, передусім треба проголосувати закони про опозицію і Регламент Верховної Ради підписами. І це дало б можливість опозиції мати певні права, а блокування трибуни втратило б сенс. Процесуальні порушення можна оскаржити до суду і визнати будь-яке рішення недійсним. Але якщо блокування триватиме, варто вдатися до іншої схеми: або голосувати підписами, або Голова Верховної Ради сидітиме не в президії, а в сесійній залі. А всі вимоги регіоналів щодо НАТО — надумані, адже підписи регіоналів, у тому числі й їхнього лідера Віктора Януковича, стоять під усіма документами про вступ до Альянсу, які підписано Україною.

Катерина Ващук (Блок Литвина):

— Переконана, роботу Верховної Ради буде розблоковано, і всі, хто заявляє про те, що треба йти на дочасні вибори, насправді до них не готові й не хочуть їх. Це лише бажання одне перед одним покрасуватися і показати принциповість. Парламент для того й існує, щоб шукати порозуміння та компроміс. Його було б знайдено набагато раніше, якби найвищі гілки влади в Україні були зацікавлені у стабільній роботі парламенту. Натомість, спостерігаємо, що Президентові вигідно постійно опускати дедалі нижче рівень довіри народу до Верховної Ради. Блок Литвина має конкретні пропозиції: прийняти компромісну постанову з одного пункту — вступ України до НАТО можливий лише після проведення всенародного референдуму. І це влаштувало б обидві сторони. До того ж позачергові вибори за наявної системи виборів нічого не змінять. Треба змінити виборчу систему або на суто мажоритарну, або хоча б на змішану чи відкриті іменні списки партій, щоб люди знали, за кого голосують.

Олександр Ткаченко (КПУ):

— Коли кажуть, що регіонали і комуністи блокують сесійну залу, це абсолютно не так. Є коаліція в парламенті, і якщо в сесійній залі є більшість, то Голова Верховної Ради має відкривати сесію, розглядати питання. Вся біда в тому, що так звана коаліція не має більшості фізично, а лише на папері. Якби вони привели до сесійної зали 227 депутатів, хто їм заважав би проводити сесію? Якби Голова Верховної Ради прийшов до сесійної зали, його пропустили б до місця в президії, але він не заходив. Ще одне питання — чому досі не обирають заступників Голови Верховної Ради, що заважає їх обрати? Отже, коаліції вигідно, щоб нинішній глава парламенту був «директором Верховної Ради» і міг одноосібно розпоряджатися, буде сесія чи ні. А якби було обрано заступників Голови Верховної Ради, вони також могли б відкривати і вести сесію. Отож більшість сама створила цей прецедент і прикривається тим, начебто їй хтось не дає проводити засідання сесії.

Юліана ШЕВЧУК.