Українська держава повинна надати церковно-релігійним організаціям право створювати альтернативні загальноосвітні заклади. На цьому під час прес-конференції наголосив народний депутат Володимир Марущенко.

На його думку, питання реформування освітньої системи актуалізує необхідність концептуального переосмислення самих підходів до оцінки стану та розвитку освіти. Адже, незважаючи на неодноразові спроби законодавчо врегулювати конфлікт двох законів — «Про свободу совісті та релігійні організації» й «Про освіту», країна і досі не має відповідної законодавчої бази, яка забезпечувала б право батьків обирати освіту для своїх дітей.

За його словами, законодавчі ініціативи окремих народних депутатів щодо внесення зміни до вітчизняного законодавства не мали успіху на етапі розгляду з боку профільних комітетів Верховної Ради. У суспільстві загалом, в тому числі й в органах управління освітою, іноді спостерігається брак розуміння специфіки проблеми. Як наслідок — альтернативна освіта, значним сегментом котрої є загальноосвітні навчальні заклади, засновані релігійними організаціями, ще не стала складовою вітчизняних моделей реформування освітньо-виховної системи.

Як зазначив народний депутат Михайло Косів, майже 40 відсотків наших співгромадян хотіли б, щоб їхні діти навчалися у школах, організованих церквою або релігійними організаціями.

Особливістю таких загальноосвітніх закладів, на його думку, буде те, що в них викладатимуть релігію. «Звичайно, школи можуть бути й суто конфесійної належності, але якщо йдеться про релігійне виховання дітей, то воно має бути позаконфесійне», — наголосив він.

На переконання народного депутата, кількість родин, що хочуть навчати своїх дітей в альтернативних школах, значно збільшиться тоді, коли ці заклади розпочнуть працювати в нашій державі.