Уряд вніс до Верховної Ради майже 15 законопроектів. Їх ухвалення необхідно для отримання траншу МВФ та виконання завдань, які стоять перед країною, зокрема, щодо поповнення доходної частини бюджету. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, виступаючи у прямому ефірі телеканалу «Інтер» у неділю.
На виконання цього завдання, сказав Володимир Гройсман, необхідно отримати транш МВФ, ухвалити законодавчі акти, спрямовані на оптимізацію видатків бюджету, відновлення України, реформування її економіки, боротьбу з корупцією, децентралізацію влади, побудову справедливої судової системи, зміцнення обороноздатності.
Транш МВФ, наголосив Голова Верховної Ради, «буде стабілізацією на чотири роки від потрясінь, а найголовніше — Україна за цей час має бути реформована».
«Якщо ми не побудуємо якісну систему управління державою, ми жодним чином не зможемо досягти успіху. Тому децентралізація — це питання номер один: передати владу, відповідальність і кошти на місця, — заявив Володимир Гройсман. — Перші кроки у цьому напрямку вже зроблено, і цей процес потрібно пришвидшити».


Вбивство Бориса Нємцова — варварство, яке має бути покарано


Голова Верховної Ради України сприйняв убивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова як особисту втрату і наголосив на необхідності покарати винних у цьому злочині.
Він зазначив, що відчуває «величезний біль» через загибель Б. Нємцова, якого охарактеризував як «великого друга України і великого патріота Росії». «У будь-якому випадку вбивати людину є злочином проти не тільки цієї особи, а й проти людства», — наголосив політик і додав, що ця трагедія є «варварством, яке має бути покарано».
Водночас Голова Верховної Ради висловив сподівання, що народний депутат України Олексій Гончаренко найближчим часом повернеться до України. Нагадаємо, депутата було затримано під час скорботної ходи пам’яті опозиційного політика в центрі Москви.
За словами Володимира Гройсмана, він розмовляв з О. Гончаренком телефоном. Нині народний депутат звільнений і перебуває у Посольстві України у Російській Федерації. «Він очікує на суд, який має відбутися у Москві», — сказав Голова Верховної Ради.
Глава парламенту охарактеризував затримання О. Гончаренка як «безпрецедентний випадок», зазначивши, що «це ляпас не тільки для всієї України, а й ляпас для всього світу». Він пояснив, що О. Гончаренко як парламентарій має дипломатичний імунітет і не міг бути затриманий. «Тим більше, що не порушив жодного закону і правил, які діють на території Російської Федерації», — наголосив Володимир Гройсман і додав, що О. Гончаренко є членом ПАРЄ, так само як і Надія Савченко.
«І Президент, і парламент, і уряд об’єдналися, щоб вжити всіх заходів щодо його звільнення», — наголосив Володимир Гройсман, висловивши надію, що О. Гончаренко повернеться в Україну.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Треба відкинути політику і говорити про той стан справ, який є — війна, незаплановані видатки на оборону, падіння економіки, проблемний курс національної валюти. Нині питання полягає у необхідності стабілізувати ситуацію».

Прес-служба Верховної Ради України.