Комітет з питань соціальної політики та праці розглянув чотири законопроекти, що стосуються внесення змін до закону «Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України».

Розглянувши документи, члени комітету дійшли висновку, що проект, поданий народним депутатом Наталією Королевською (реєстр. №1085) та Кабінетом Міністрів (реєстр. №1085-1), — ідентичні. Ними, зокрема, пропонується встановити до 1 січня 2009 року мораторій на відчуження нерухомого майна санаторно-курортного, туристичного та фізкультурно-спортивного призначення, а також основних засобів виробництва, що перебувають у володінні Федерації професійних спілок, господарських товариств та інших суб’єктів господарювання, учасником (акціонером) чи засновником яких є ФПУ, а також акцій (часток, паїв) господарських товариств, які здійснюють відповідну діяльність, що перебувають у володінні ФПУ.

Проект народного депутата Олександра Черноморова (реєстр.№1085-2) передбачає продовження дії мораторію до 1 липня 2008 року, а також уточнення положення стосовно майна нерентабельних допоміжних підприємств та можливості здачі майна в оренду. Нестор Шуфрич у своєму законопроекті (реєстр. №1478) пропонує продовжити мораторій до 1 січня 2010 року.

Члени комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу урядовий документ, а під час його доопрацювання до другого читання врахувати всі конструктивні пропозиції.

***

Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики підтримує внесення змін до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» (щодо умов отримання житлових кредитів) з урахуванням зауважень і пропозицій.

Законопроект народного депутата Валерія Писаренка (реєстр. № 1100) покликаний створити сприятливіші умови для отримання громадянами кредитів на житло. Зокрема, через надання кредиту на реконструкцію житла (це не передбачено чинним законом), видання кредиту на 30-річний або менший термін, який визначає позичальник, визначення розміру кредиту на придбання або будівництво (реконструкцію), виходячи з норми 21 квадратний метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 квадратних метрів на сім’ю.

Підтримавши законопроект, члени комітету водночас висловили низку зауважень. Зокрема, вони вважають за доцільне виключити слово «реконструкція», бо згідно з державними будівельними нормами термін «будівництво» включає нове будівництво, розширення, реконструкцію та технічне переоснащення будівель і споруд тощо. А також виключити норму про можливість збільшення до п’яти відсотків розміру державного кредиту на витрати для обзаведення домашнім господарством у придбаному або збудованому (реконструйованому) житлі.

***

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту відхилити проект закону «Про обмеження провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах на території міста Києва».

Законопроект (реєстр. №1094) передбачає «введення у м. Києві обмежень на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах поза межами казино шляхом заборони видачі нових ліцензій на цей вид діяльності». При цьому суб’єкти господарювання, які мають такі ліцензії, продовжують відповідну діяльність до закінчення терміну їхньої дії.

Члени комітету не підтримують прийняття цього проекту, оскільки «запровадження таких обмежень не до всіх суб’єктів господарювання, а лише до їх певної частини, не відповідає ст. 13 Конституції, згідно з якою всі суб’єкти права власності рівні перед законом». Не узгоджується проект і з положеннями ст. 47 Господарського кодексу, згідно з якими держава гарантує усім підприємцям, незалежно від обраних ними організаційних форм підприємницької діяльності, рівні права та рівні можливості для залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів.