Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відмовився проводити засідання погоджувальної ради керівників депутатських фракцій і комітетів. «Погоджувати нема чого, оскільки немає бажання розблоковувати трибуну», — сказав він. Коментуючи результати зустрічі з лідерами фракцій, яка відбулася перед нарадою, глава парламенту заявив, що «цілком і повністю відсутнє бажання домовлятися». До того ж Арсеній Яценюк наголосив, що «йдеться не про питання НАТО чи інші конфліктні питання, а про крісла і про владу».

В інтерв’ю журналістам він повідомив, що не планує відкривати пленарні засідання лише для того, щоб відстрочити можливий розпуск парламенту. «Нехай керівники фракцій ідуть і домовляються, якщо є предмет для домовленостей... Переривати засідання Верховної Ради виключно для того, щоб тридцятиденний термін відліку постійно відновлювався, вже ніхто не буде. Або парламент системно працюватиме, або його поховають», — зазначив він.

Нині, за його словами, 406 питань порядку денного сформовано, двічі затверджено засіданням погоджувальної ради. «Тому затверджувати втретє те саме не було жодного сенсу», — додав А. Яценюк.

Водночас після засідання представники усіх фракцій заявили, що відвідуватимуть засідання Верховної Ради, оскільки за календарним планом цей тиждень — пленарний.

Регіонали хочуть переформатувати коаліцію і замінити главу парламенту та прем’єра, переконаний лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко. «Гадаю, це і є справжня мета блокування», — наголосив він. Однак, на його думку, вона нездійсненна, оскільки «коаліція сформована, уряд працює, Президент приймає свої рішення». Водночас у Верховної Ради, за його словами, залишається трохи більше двадцяти днів для того, щоб почати працювати, бо після того вона втрачає повноваження. «Ми проти дострокових виборів, однак якщо Партія регіонів цього хоче, — це їх вибір», —додав він.

Перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що його однопартійці готові у четвер, 21 лютого, розблокувати роботу Верховної Ради, якщо буде знайдено спільну позицію щодо НАТО. Він нагадав: регіонали наполягають на проведенні у квітні цього року референдуму щодо вступу України до альянсу. І лише після нього слід визначатися з подальшими діями і рішеннями. Однак, хоча і «прийнято чітке рішення про блокування роботи Верховної Ради», депутати від Партії регіонів прийдуть сьогодні до сесійної зали парламенту. Він зазначив, що регіонали — не прихильники розпуску парламенту. «І якщо Президент піде на цей крок, то він підтвердить недієздатність коаліції», — зазначив О. Єфремов.

Водночас лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що його політична сила хоча і готова до позачергових виборів Верховної Ради, однак до них не прагне. Бютівці, за його словами, готові йти на компроміс і поступки, але коаліція не має наміру заходити в зал засідань для поновлення сесії. Крім того, БЮТ, наголосив Іван Кириленко, не бачить для себе перспективи переформатування коаліції: «Ми створили одну коаліцію, у нас іншої коаліції не буде».

Комуністи також прийдуть сьогодні на сесійне засідання. Однак з блокуванням трибуни, як повідомив «Голосу України» Олександр Голуб, ще не визначилися (на момент підписання номера тривало засідання фракції). «Щоправда, наші вимоги залишаються актуальними — проведення референдуму щодо членства в альянсі і відкликання «листа трьох» до секретаря НАТО», — зазначив народний депутат.

Парламентарії з фракції Блоку Литвина, як повідомив перший заступник лідера Ігор Шаров, готові вже сьогодні надати компромісні пропозиції для всієї Верховної Ради. Парламентарій також не виключив, що «розроблено сценарій доведення ситуації до абсурду, щоб потім з нуля починати формувати і керівний склад парламенту, і коаліцію».

До речі, у проекті розкладу засідань Верховної Ради України на 19—22 лютого 2008 року — близько 80 питань. Серед них — п’ять постанов щодо вступу України до НАТО, проекти постанов про створення ТСК Верховної Ради з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції і законів міським головою Харкова Михайлом Добкіним та секретарем Харківської міської ради Геннадієм Кернесом; Київським міським головою Леонідом Черновецьким та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у Києві, міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Крім того, затвердження прожиткового мінімуму, зміни до Закону «Про статус народного депутата України» (щодо скасування депутатської недоторканності), нова редакція закону про Кабінет Міністрів, ратифікація низки угод, зокрема між Європейським союзом і Україною про визначення загальної схеми участі нашої країни в операціях Європейського союзу із врегулювання криз, Європейської конвенції про незастосування термінів давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів. А також низка кадрових питань — серед яких звільнення В. Семенюк з посади голови Фонду державного майна і призначення Валентина Наливайченка головою Служби безпеки.

На знімку: В’ячеслав Кириленко, Володимир Рибак, Олександр Омельченко, Олександр Ткаченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.