Уявімо мальовничий куточок на березі Десни поблизу типового чернігівського села Ладинка. Ще за радянських часів сюди приїздили звідусіль на відпочинок і лікування. До усіх поліських екологічних принад додається свердловина з цілющою мінеральною водою і міжгосподарський санаторій, який назвали на честь річки «Десна», хоч частіше іменують перлиною цього краю.

Зрештою, в Україні чимало таких чарівних місць і санаторіїв, створених коштом господарств-пайщиків і централізованого Фонду соцстрахування колгоспників. Розпоряджається ними, як правонаступник, Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств (ВССП). Самодіяльно, однак не на власний розсуд. Зважаючи на особливості створення таких об’єктів і силу-силенну претендентів на майно колишніх колгоспів, свого часу на базі конституційних вимог і указів Президента країни науковці розробили відповідні «Рекомендації з реформування міжгосподарських підприємств». Як годиться, ЦК профспілки АПК України 2000 року їх затвердив, а ВССП сумлінно ними керується досі. Принаймні про це свідчить низка постанов, де ви знайдете чимало логічних і справедливих слів про те, яким чином реформувати, а яким — персоніфікувати власність у майні оздоровчих закладів. Приміром: «Встановити, що до завершення реформування відносин власності лікувально-оздоровчих закладів та інших об’єктів соцсфери і юридичного закріплення права власності на майно, створене за рахунок коштів ЦФССК, воно не може бути відчужене або будь-кому передане» (з постанови «Про врегулювання питань розпорядження (володіння) майном лікувально-оздоровчих закладів та інших об’єктів соціальної сфери»...). До моменту врегулювання майнових відносин — дуже далеко, бо інтерес до успадкування міжгосподарської «перлини» близько року тому проявило регіональне відділення Фонду держмайна, претендуючи на 73,5 (!) відсотка статутного фонду, що, звісно, спричинило бурхливі протести з боку законного спадкоємця — ВССП.

Допускаю, що саме в санаторії «Десна», а не деінде, зародилася підозра у рейдерстві з боку державного відомства. Адже згідно з рішенням президії ради сільгосппідприємств трудовому колективу мали передати безоплатно до 49 відсотків санаторного майна, а відсотки вже купи не трималися. А минулого місяця цього року та сама рада та ЦК профспілки працівників АПК України зголошується на прохання Чернігівської облради про передання в комунальну власність 63,4 відсотка залишкової вартості майна санаторію «Десна». ВССП при цьому тримають у невіданні. Наприкінці січня трудовий колектив на загальних зборах вирішує шукати правди в прокуратурі. І не виключено, що її віднайде. При цьому людей пригнічують і непрозорий характер прийняття такого рішення, і сумніви в тому, що місцева влада відшукає більш як 100 тисяч гривень на місяць для утримання санаторію і сплати усіх комунальних платежів. Кивають у бік Прилуцького району, де кілька років тому один санаторій так само передали в комунальну власність, а тепер охоронці дивуються, бо нічого вже й охороняти. Зрозуміти «деснянців» можна, до того ж гіпотетично можливе відключення енергопостачання за борги санаторію автоматично тягне за собою відключення багатоповерхових будинків поблизу нього. Торік до осені «Десна» фактично не працювала також, без роботи залишилося 130 чоловік. І вже через два тижні потому, як вони звернулися за роз’ясненнями до Чернігівської облради, остання підтвердила найпохмуріші передбачення, ухвалюючи рішення про передання «перлини»... в комунальну власність. Один з учасників тієї сесії каже, що комуністи наполягли, приписавши рейдерство інвесторам.

Коли власність починають ділити з міркувань революційної доцільності, наражаючись на судові позови законних спадкоємців у майбутньому, то інвестор стає рейдером. Поза тим саме від розподілу часток у сумнівний спосіб тхне майбутньою приватизацію «на замовлення». До речі, найкумедніше, що в судових інстанціях регіональне відділення ФДМУ обумовлює свої претензії на санаторне майно коштами, виділеними державою на лікування чорнобильців. Інакше кажучи, «захисники майнових інтересів» коригують норму Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» на свою користь — про безповоротність таких коштів уже не йдеться.

Поза сумнівом, з’ясовувати усі майнові відносини спадкоємцям «перлини» доведеться в суді. І чим швидше, тим краще. Бо санаторій потрібен для лікування вочевидь нерейдерам. Але резонно зауважити: якби майнові інтереси у «Десні» розв’язували згідно з прийнятими рекомендаціями, відповідно до приватизаційного законодавства, конфлікту між спадкоємцями «Десни» можна було б уникнути.