Жінка звернулася до лікарів зі скаргою на хвору ліву, а їй прооперували праву

Після лікування пацієнтка прийшла до прокурора зі скаргою. «У мене боліла ліва нога, — написала жінка, — саме цю ногу мені лікували. А потім сказали, що треба робити операцію. Я погодилася. Операцію зробили, але... на іншій нозі, на яку я не скаржилася, бо вона мені не боліла. Тож згоди на операцію на правій нозі я не давала».

Поневіряння пацієнтки на цьому не закінчилися. Після того, як вона разом із родичами стала вимагати пояснень, лікарі знову поклали її на хірургічний стіл. Отже, жінка перенесла ще одну операцію. 45-річна пацієнтка залишилася без менісків колінних суглобів на обох ногах.

Прокурор області звернувся з вимогою до обласного бюро судово-медичної експертизи про проведення відповідних досліджень стосовно наведеного факту. Відповідь судмедексперта надійшла у прокуратуру рівно через місяць. У ній повідомлялося, що виконати вимогу прокурора не дає змоги... відомча інструкція.

Та, як відомо, повернення прокурорської вимоги без її розгляду є незаконним і суперечить Закону України «Про прокуратуру».

Тому прокурор області змушений був внести припис про усунення порушення законодавства працівниками бюро судмедекспертизи та вимогу провести службове розслідування з приводу того, чому не було проведено судово-медичного дослідження. Припис підлягав негайному виконанню, однак на час написання матеріалу відповідь із бюро судмедекспертизи ще не надходила.

Лікарі, які оперували хвору, заперечують наявність помилки у своїх діях. Працівникам прокуратури вони пояснили, що на правій нозі меніск також мав ушкодження. Захворювання було застаріле. На думку лікарів, хворий орган треба було видалити, що вони і зробили.

Тайм-аут, узятий «білими халатами», схоже, пішов на користь медиками. Бо нещодавно потерпіла пацієнтка ще раз звернулася до правоохоронців. «Коли побачили її, одразу спало на думку, що жінка вимагатиме пояснень, чому так довго триває перевірка. І це було б логічно після подання такої скарги, — каже працівник прокуратури С. Чернега. — Однак відвідувачка здивувала іншим. «Я вже передумала скаржитися», — ніяково мовила вона. Після паузи додала: «Можливо, лікарі справді зробили все правильно...»

Утім, її повторне звернення не може скасувати розпочату перевірку, кажуть у прокуратурі. Тому правоохоронці доведуть її до кінця, з ухваленням відповідних рішень.

— Медична галузь надзвичайно складна сфера для перевірки, — вважає Андрій Загороднюк, начальник відділу захисту майнових та інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави Вінницької облпрокуратури. — І не лише через специфіку діяльності. Медики покривають одне одного. У цьому ми переконувалися не раз під час перевірок. Незважаючи на це, все одно таємне стає очевидним. Саме через лікарську недбалість трапляються жахливі речі. Навіть такі, що призводять до смерті пацієнта.

— Нині триває перевірка наведеного факту. — пояснив Олександр Жупанов, начальник Вінницького обласного управління охорони здоров’я. — Створено відомчу комісію для з’ясування усіх подробиць. Який буде результат, поки що передчасно говорити. На жаль, у нас немає закону ні на захист прав пацієнта, ні на захист прав лікаря. Бо лікар теж людина і теж може допустити помилку. Головне встановити її причину. Чим вона зумовлена — недбалістю спеціаліста чи тим, що він не мав можливості надати кваліфіковану допомогу хворому через відсутність належного обладнання, препаратів тощо. Є випадки, коли пацієнти звертаються до суду і виставляють великі суми моральних збитків. У зарубіжній практиці у таких ситуаціях на захист лікаря стає страхова медицина. У нас лікар залишається сам на сам з проблемою відшкодування коштів.

На запитання, як часто доводять помилку лікаря у конфліктній ситуації, Олександр Жупанов відповів: «Дуже і дуже рідко. Але кожен складний випадок детально аналізуємо. Після чого обговорюємо у трудовому колективі медичного закладу чи підрозділу, де виявлено порушення. Такі заходи одночасно є нагадуванням про відповідальність медиків перед пацієнтами».

Про подальший перебіг цієї справи ми обов’язково повідомимо всіх наших читачів.