Цьогорічний міжнародний легкоатлетичний турнір «Zepter — Зірки жердини» дав привід говорити про своєрідний ювілей. 15 років тому на цьому турнірі в донецькому палаці спорту «Дружба» Сергій Бубка встановив світовий рекорд для закритих приміщень — 6 метрів 15 сантиметрів. Подолати рекордну висоту досі не вдалося нікому. А протягом десяти років після того, як уславлений жердинник залишив великий спорт, жоден український спортсмен не піднімався на вищу сходинку п’єдесталу в цьому турнірі..

Тепер негативну традицію зламано: переможцем ХІХ міжнародного турніру став донеччанин Максим Мазурик. На цей раз легкоатлет перевершив сам себе, встановивши новий особистий рекорд — 5 метрів 81 сантиметр. Таку саму висоту подолали і росіяни Ігор Павлов та Євген Лук’яненко (друге та третє місця відповідно), однак співвідношення вдалих і невдалих спроб у українця виявилося кращим. «Взагалі сьогоднішня розв’язка для мене була несподіваною», — зізнався журналістам переможець. А на пряме запитання, що заважає стрибунам виступати на висоті 6 метрів і вище, Максим відповів так: «Стрибки з жердиною — дуже технічний вид спорту. Все залежить від техніки. Тільки завдяки цьому можна досягти результату».

Якщо у змаганнях чоловіків інтрига зберігалася до останньої висоти, то сумнівів у тому, хто буде переможницею серед жінок, мабуть, не залишалося в жодного із тисяч глядачів. Від росіянки Олени Ісінбаєвої (на знімку), яка чотири роки поспіль встановлювала в Донецьку світові рекорди, чекали чергового досягнення. Тим паче що тренувальний збір спортсменка провела в Донецьку під керівництвом Віталія Петрова — тренера Сергія Бубки, — і була задоволена результатами. Перші стрибки Олени, яка вступила в боротьбу на висоті 4 метри 71 сантиметр, переконували: рекордсменка справді перебуває в чудовій формі. Уже в ранзі переможниці змагань (друге і третє місця посіли росіянка Юлія Голубчікова та Моніка Пирек із Польщі із результатами 4.72 і 4.67 відповідно) Ісінбаєва чомусь вирішила штурмувати не рекордну висоту (4 метри 94 сантиметри), а зробити ще стрибок на 4 метри 87 сантиметрів.

«Це була стратегічна помилка, у мене просто серце впало, — розповів пізніше Сергій Бубка. — «Venі, vіdі, vіcі» — «прийшов, побачив, переміг». Перший стрибок — пристрілочний, другий — для перемоги, третій — для рекорду. Принаймні я таку тактику завжди використовував». Заявлену висоту Олена подолала лише з третьої спроби. І до рекордної позначки підійшла, за її словами, зовсім знесиленою. Перша спроба — невдача. Друга — знову невдача! В цей драматичний момент спортсменка пішла ва-банк: перенесла останню спробу на нову висоту — 4 метри 95 сантиметрів. І таки зуміла перелетіти над планкою. «Нова висота — це ніби нова емоція, це чисто психологічний момент. Навіть не пам’ятаю, як я стрибнула», — розповіла після турніру рекордсменка. Як і обіцяли організатори, за встановлення світового рекорду спортсменка отримала злиток золота вагою 1 кілограм від «Родовід-банку».

Ліна КУЩ.

Донецьк.