Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і Президент Віктор Ющенко обговорили можливі шляхи розблокування роботи парламенту. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави.

Арсеній Яценюк поінформував Президента, що протягом минулого тижня провів низку консультацій з представниками політичних сил, представлених у Верховній Раді, зокрема з опозицією, стосовно врегулювання ситуації в парламенті. За словами А. Яценюка, він особисто минулого тижня відвідав офіс фракції Партії регіонів для переговорів щодо пошуків компромісу.

Голова Верховної Ради повідомив, що запропонував усім політичним силам кілька варіантів розв’язання ситуації в парламенті. Один із них — підписання політичної угоди.

У тексті політичної угоди береться до уваги Постанова Верховної Ради про позицію Прем’єр-міністра України В. Януковича щодо приєднання України до НАТО, прийнята у 2006 році. Також зазначається чинність двох актів: Закону України про основи національної безпеки та Постанови Верховної Ради щодо парламентських слухань стосовно НАТО від 2002 року.

Верховна Рада, наголосив А. Яценюк, після підписання цього документа «починає працювати виключно за календарним планом і формує порядок денний сесії на консенсусній основі». Голова Верховної Ради зазначив, що «резонансні питання, які не мають сприйняття в тому чи іншому політичному таборі, не включаються до порядку денного сесії». Опозиція при цьому має взяти на себе зобов’язання розблокувати трибуну та президію парламенту. Арсеній Яценюк наголосив, що «НУ—НС» і БЮТ висловили готовність підписати таку політичну угоду. Однак жодна з фракцій меншості не надала своїх пропозицій до тексту запропонованого документа.

Ще одним демократичним шляхом врегулювати ситуацію в Верховній Раді А. Яценюк вважає голосування українського парламенту щодо усіх зареєстрованих постанов стосовно питань взаємодії України з НАТО, запропонованих усіма політичними силами Верховної Ради.

І останній варіант, який запропонував Арсеній Яценюк, — голосування за Постанову Голови Верховної Ради щодо НАТО. «Ця Постанова цілком і повністю відображує позицію Партії регіонів щодо НАТО, яку вони зафіксували, поставивши свій підпис під Універсалом національної єдності», — наголосив Арсеній Яценюк.

Однак, за його словами, дотепер «жоден з цих варіантів врегулювання не знаходить підтримки фракцій меншості». «Таким чином, чітко зрозуміло, що проблема сьогодні не в площині НАТО», — сказав Голова Верховної Ради.

У підсумку розмови Президент висловив сподівання, що всі учасники політичного процесу підтримають вищезгадані пропозиції Голови Верховної Ради щодо знаходження компромісу. «Єдино можливе вирішення парламентської кризи треба знаходити у стінах парламенту», — наголосив Віктор Ющенко.