Коли мешканка Краматорська готувалася до зими і шукала майстрів для утеплення будинку, вона й подумати не могла, чим обернеться така «приватна ініціатива». Вибір припав на розрекламовану в місцевій пресі фірму «Д.» Власне, фірма не виконувала жодних робіт, а виступала посередником одного приватного підприємства з Харкова. Харківські підприємці утеплювали будинки матеріалом, який називається піноізол. Для виробництва піни, що після затвердіння заповнює порожнини, застосовується спеціальне устаткування. Краматорчанка, яка жила в будинку разом із матір’ю, вирішила скористатися пропозицією і заповнити простір між шлакоблоком і лицьовою цегляною кладкою.

Майстри з харківської фірми приїхали в жовтні, незадовго до опалювального сезону. Роботи велися без укладення договору — лише за усною домовленістю. Документів, які підтверджували б безпечність теплоізоляційного матеріалу, жінка не спитала. А через два дні після того, як будівельники поїхали, відчула погіршення здоров’я: гіркоту в роті, дряпання в горлі, біль, що давить, в ділянці серця, оніміння пальців рук і ніг, головний біль.

— До будинку виїхали представники Краматорської міської санепідемстанції і заміряли рівень формальдегіду в приміщеннях, — розповів головний лікар Донецької обласної санепідемстанції Віктор Денисенко. — Згідно із замірами, рівень формальдегіду в спальні у 3,3 разу перевищував норму, в дитячій кімнаті — в 16,7 разу. Після того, як піну зібрали зі стелі і стін, провели контрольні заміри: в спальні — перевищення в 2 рази, в дитячій — в 2,6 разу, в прибудованому приміщенні, яке теж використовувалося як житлове, — в 7 разів.

Потерпіла звернулася до міської лікарні №2 і десять днів провела в стаціонарі терапевтичного відділення із діагнозом «отруєння формальдегідом». Варто зазначити, що фірма, яка проводила утеплення, після скандалу повернула клієнтці всі гроші. Однак це не виключає подальшої відповідальності горе-будівельників. Адже жертвами їхньої діяльності могли стати й інші замовники.

— Питання було заслухане на засіданні комісії міськвиконкому в Краматорську, — продовжує В. Денисенко. — Відділу державної служби з боротьби з економічною злочинністю було доручено провести перевірку роботи місцевого приватного підприємства. Матеріали про цей випадок передані до Краматорської міжрайонної природоохоронної прокуратури. Головний державний санітарний лікар Краматорська заборонив названому підприємству роботу з утеплення житлових будинків. Ми також підготували листа до Харківської обласної санепідемстанції для встановлення наявності дозвільних документів на використання піноізолу. В Донецькій обласній санстанції немає документів, які засвідчували б, що піноізол дозволений до застосування для робіт із утеплення.

Піноізол (інші назви — міпора, юніпор) — це карбамідо-формальдегідний пінопласт. Популярність як утеплювальний матеріал завоював завдяки насамперед дешевизні: він у 1,5 разу дешевше за мінеральну вату, в 1,3 разу — за скляне штапельне волокно, в 1,8—2 рази — за пінополістирол, в 5 разів — за базальтові плити, в 6,6 разу — за екструдований пінополістирол. Побічним «ефектом» утеплення є виділення формальдегіду до кінця періоду просушування. При використанні піноізолу під час будівництва ангарів, гаражів, складів та інших виробничих приміщень це може не позначитися на людях. Однак у житлових кімнатах всі випари концентруватимуться всередині. Єдина «перевага» — в такій атмосфері миттєво гинуть комарі, мухи та інші комахи.

Потерпілій родині порадили провітрювати будинок — аж до зниження рівня формальдегіду. Тож тепер «утепленими» кімнатами гуляють протяги. А в холодну пору року просушування піноізолу і вивітрювання формальдегіду іде повільніше, ніж улітку. Крім того, ця речовина вважається канцерогенною, і невідомо, як вдихання парів позначиться в майбутньому на здоров’ї потерпілої та її матері.

Розбираючись у тонкощах сучасних будівельних матеріалів, я звернулася по консультацію до майстра донецької будівельно-ремонтної фірми. Мій співрозмовник, який побажав залишитися анонімним, зазначив, що піноізол — матеріал, який донецькі будівельники активно використовують. «Фірма—виробник піноізолу підкреслює, що виділення вільного формальдегіду не перевищує норми, але після завершення процесу полімеризації і початкового етапу сушки. Устаткування для виробництва можна зараз купити в багатьох місцях. Трапляються і халтурники. А споживачам порадив би ще дивитися на якість самого піноізолу: він не повинен бути крихким і розсипатися. Якщо розсипається — це неякісний матеріал. І, звичайно, будинок після такого утеплення повинен «відстоятися», щоб вивітрилися всі запахи». Майстер пригадав випадок, коли одна бригада після розвантаження машини з піноізолом наступного дня злягла з отруєнням. Але тоді ніхто з робітників не звертався до лікаря.