Ще не встигли висохнути чорнила на угоді про вступ до СОТ, як ми вже приїхали до Києва, заявив єврокомісар з питань торгівлі

Учора Комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон та Президент України Віктор Ющенко розпочали переговори про створення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. Початку цих переговорів передувало завершення Україною процесу вступу до СОТ.

Відкриваючи переговори, Пітер Мендельсон заявив: «Це є свідченням прихильності ЄС до обраного ним курсу щодо України — ще не встигли висохнути чорнила на угоді про вступ до СОТ, як ми вже приїхали до Києва, аби започаткувати новий етап у наших економічних відносинах. Процес, який ми розпочинаємо, стосується не лише торгових та інвестиційних потоків. Він знаменує собою неухильну політичну та економічну інтеграцію України до світової економіки та поглиблення партнерства з ЄС».

Планується, що результатом перемовин стане широкомасштабна угода, яка зменшить витрати на імпорт з ЄС для українських підприємств і споживачів, а також сприятиме доступу України до єдиного ринку Євросоюзу, який є найбільшим у світі, повідомляє прес-служба Представництва Єврокомісії в Україні.

Косово проголосило незалежність

17 лютого парламент Косово схвалив Декларацію про незалежність краю. Президент Сербії Борис Тадіч уже заявив про намір зробити все можливе, щоб відмінити протиправне, на його думку, рішення. Тим часом у косівському місті Мітровіца противники незалежності краю закидали ручними гранатами офіси ООН і ЄС. В акції протесту брали участь близько двох тисяч осіб, котрі скандували: «Косово — серце Сербії».

Край намагається здобути незалежність з 1999 року, коли став перебувати під прямою юрисдикцією ООН. На початку 2007 року спецпосланник ООН Мартті Ахтісаарі представив план врегулювання ситуації в краї, який передбачав надання незалежності провінції з поступовою інтеграцією і Косово, і Сербії до ЄС. Проти плану виступали Сербія та Росія. Москва вважає, що це сприятиме посиленню сепаратистських настроїв у регіонах із «замороженими» конфліктами (Абхазії, Північній Осетії, Придністров’ї). Тож учора Москва ініціювала проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН за участю президента Сербії. Водночас Бельгія, Франція, Італія, Великобританія, Хорватія, Німеччина та США вже заявили про намір підтримати незалежність сербського краю, а уряд Японії — «вивчає ситуацію».

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що Косово не може стати прецедентом для вирішення інших «заморожених» конфліктів. Він зазначив, що на сьогодні позицію України щодо питання ще остаточно не сформовано, і вона має бути оприлюднена у «понеділок—вівторок».