Напередодні сесії обласної ради, яка розгляне питання розвитку аграрного сектора економіки Волині, в селі Угринів Горохівського району на базі приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Т. Г. Шевченка відбувся день депутата. У ньому взяли також участь фахівці головного управління агропромислового розвитку ОДА, керівники області, окремих сільгосппідприємств, науковці, представники молокопереробних підприємств регіону.

Розмови і на практичній частині дня депутата, і на пленарній торкалися теми вступу України до СОТ. Багатьох хвилювало, чи зможе наше сільське господарство на рівних конкурувати з аграріями розвинених країн. З’ясувалося, такі підприємства на Волині є. І приватно-орендне сільгоспідприємство ім. Тараса Шевченка, що в Горохівському районі, — одне з них. Його керівник — депутат обласної ради Андрій Турак — багато років дбає, щоб в його господарстві впроваджувались передові технології, і досяг у цій справі успіхів. Маючи в своєму розпорядженні 2853 гектари сільгоспугідь, ПОСП ім. Т. Г. Шевченка торік зібрало понад шість тонн зерна (по 45,8 ц/га), 16664 тонни цукрових буряків (по 555 ц/га), зерна кукурудзи 1741 тонну (64,5 ц/га). Не менш вражають і досягнення тваринників — за рік вироблено 2698 тонн молока, 353 тонни м’яса великої рогатої худоби, 180 тонн свинини. Від кожної із 630 корів надоєно по 4200 літрів молока. За минулий рік господарство отримало понад три мільйони гривень чистого прибутку.

Учасники заходу побували на фермі №5, що в селі Михлин. Три тижні тому тут здали в експлуатацію сучасний доїльний зал, обладнаний німецьким устаткуванням. Одночасово тут можуть доїти двадцять корів. Стадо в 186 тварин обслуговуватимуть лише дві доярки. Молоко на всіх етапах виробництва не контактує з повітрям і охолоджується, відтак має високі показники якості. За кілька тижнів ще одне таке приміщення стане до ладу в селі Угринів. На черзі — ще два. З їх введенням підприємство цілковито вирішить проблему з кадрами тваринників. Адже працювати на таких фермах престижно і вигідно з матеріальної точки зору. Зарплата тваринників сягатиме 2500 гривень.

На пленарній частині дня депутата відзначився виступ директора приватного сільгосппідприємства «Дружба» Луцького району Валентини Здрилюк. Наприкінці минулого року вона мала змогу протягом трьох тижнів вивчати досвід організації молочного виробництва в Ізраїлі.

— Ізраїльські технології виробництва молока — найкращі в світі, — зауважила жінка. — І це при тому, що на більшій частині території — гори й малородючі землі, а клімат — спекотний. Повчальний досвід цієї країни і в регулюванні взаємовідносин між виробником молока і переробниками. Ціни на молоко визначає ізраїльська молочна рада, в яку окрім представника уряду входять усі зацікавлені сторони. Тому й не виникає жодних конфліктів. Вступивши в СОТ, ми повинні переймати досвід Ізраїлю в молочному тваринництві. Тим паче, що він охоче продає свої технології. Але їх потрібно впроваджувати в комплексі, а не виривати окремі частини.

Начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Анатолій Аршулік повідомив, що на наступній сесії обласної ради планується затвердити програму розвитку молочного скотарства в господарствах області. Поруч з іншими питаннями, в ній передбачається перехід більшості сільгосппідприємств на сучасні технології виробництва молока. Голови обласної ради Анатолій Грицюк та облдержадміністрації Микола Романюк запевнили аграріїв, що всіляко сприятимуть у цій справі.

Учасники дня депутата надіслали Голові Верховної Ради Арсенію Яценюку, Президентові Віктору Ющенку та Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко телеграму з вимогою розв’язати питання з повернення сільгоспвиробникам ПДВ упродовж десяти днів. Якщо ПДВ повернуто не буде, то аграрії області погрожуть вдатися до страйкових методів боротьби за свої права.

На знімку: директор ПОСП ім. Тараса Шевченка Андрій Турак розповідає учасникам дня депутата про перспективи розвитку тваринництва в господарстві.

Фото автора.