Учора Голова Верховної Ради так і не зміг розпочати ранкове засідання. Керівники і представники депутатських фракцій не прийняли на погоджувальній раді жодного рішення.

Нині, на переконання Арсенія Яценюка, є три шляхи виходу з парламентської кризи. Перший — проголосувати всі постанови щодо НАТО. Але цей варіант, за словами глави парламенту, хоча й найдемократичніший, але найменш реальний. Другий — ухвалити запропонований ним компромісний варіант проекту постанови щодо НАТО, який відповідає тексту Універсалу національної єдності. І третій — найбільш реальний варіант — підписання договору.

Політичну угоду про відновлення роботи другої сесії парламенту шостого скликання Арсеній Яценюк запропонував підписати лідерам фракцій у понеділок. А у вівторок відповідно до календарного плану розпочати пленарні засідання.

«Цей документ, — зазначив Голова Верховної Ради, — дає можливість політичним силам відступити крок назад, щоб потім зробити два кроки вперед. Зайти в стіни парламенту і розпочати роботу. Розпочати в тому числі й опозиційну боротьбу, але не фізичну, а інтелектуальну, на трибуні українського парламенту».

«Ми показуємо суспільству і світу, що в країні є дискусія стосовно приєднання України до НАТО», — переконаний Арсеній Яценюк.

Голова Верховної Ради заявив, що виступає категорично проти використання парламенту як інструменту в політичній боротьбі.

«Я категорично заперечую проти того, щоб парламент був інструментом для Банкової, щоб парламент був інструментом для іншої сторони — вулиці Грушевського», — зазначив Арсеній Яценюк. Він нагадав, що за 84 дні роботи парламент ухвалив вісім законів, п’ять з яких були ухвалені цього тижня протягом півтори години. «На жаль, усе відбувається, як завжди, — в боротьбі за владу забули про національні інтереси», — наголосив він.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко зауважив, що його фракція поки не дійшла згоди щодо підтримки цієї угоди. Водночас, бютівці готові підписати документ, але з деякими зауваженнями. Зокрема, вони стосуються двох пунктів — про утримання від блокування роботи парламенту і про затвердження порядку денного другої сесії Верховної Ради з урахуванням усіх пропозицій фракцій. «Чому суспільство, закон, країна мають бути заручниками блокування президії? Трибуна для того, щоб висловлювати і відстоювати свою думку», — зазначив лідер бютівців. Тому, на його переконання, пункт про «утримання від блокування трибуни» має звучати жорсткіше, як і відповідальність за його порушення.

Фракція «НУ—НС», за словами лідера В’ячеслава Кириленка, продовжує наполягати на тому, щоб були проголосовані всі постанови щодо НАТО. «Ми готові підписати політичну угоду», — зазначив він. Крім того, за його словами, в документі треба передбачити конкретний термін відмови від блокування роботи парламенту.

Парламентськими методами, заявив один із лідерів КПУ Адам Мартинюк, неможливо вийти з існуючої кризи. Комуністи, за його словами, найближчим часом проведуть масові акції протесту проти вступу України в НАТО. Оскільки тільки український народ має прийняти рішення щодо членства нашої країни в Північноатлантичному альянсі. Нині, як повідомив Мартинюк, комуністи готують колективний лист понад 30 політичних сил до штаб-квартири НАТО з приводу того, що більшість населення України не поділяє прагнення вступу до Альянсу.

А лідер фракції однойменного блоку Володимир Литвин переконаний, що «протистояння зайшло занадто далеко». Крім того, заявив він, деякі народні депутати, «особливо ті, хто багато говорить про демократію і прозорість», відверто залякують і погрожують своїм колегам. Тому компроміс треба шукати на рівні Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради. А підписання будь-якої угоди, на його переконання, не зробить парламент працездатним. Водночас він привітав зусилля Голови Верховної Ради шукати компроміс з усіма політичними силами. Попри те, вважає він, доцільно удосконалити виборчий закон. Імперативний мандат, зазначив Литвин, робить депутата залежним від лідера, а не від народу.

Партія регіонів, як заявив перший заступник лідера фракції Олександр Єфремов, продовжує наполягати на референдумі. Підписавши угоду, запропоновану Яценюком, наголосив він, парламент «фактично визнає, що біле є білим». Опозиція, за його словами, не має інших важелів впливу на коаліцію і протизаконні рішення влади, крім блокування трибуни. Він нагадав, що є офіційна позиція Кабінету Міністрів і точка зору, яку тодішній прем’єр Віктор Янукович оприлюднив торік у Брюсселі: вступ нашої країни до НАТО лише за згодою українського народу. «На якій підставі тоді Голова Верховної Ради підписав листа до Генсека НАТО? — обурювався регіонал. — Не можуть три людини від імені українського народу, без його згоди, змінювати курс країни і позбавляти державу частини незалежності».

Він закликав Арсенія Яценюка відкликати свій підпис, а Президента — оголосити про проведення у квітні референдуму щодо членства України в Альянсі. Крім того, за його словами, гарант Конституції не реагує на порушення правоохоронцями закону, зокрема і на інцидент, який стався під час засідання РНБО.

На прес-конференції після погоджувальної ради Арсеній Яценюк спрогнозував: у разі непідписання політичної угоди можливий розпуск Верховної Ради: «З ганьбою через 30 днів вся країна говоритиме про те, що вже цей парламент не годиться і є конституційні підстави для того, щоб його розпустити».

Глава парламенту вважає, що таким чином депутати можуть поставити хрест на українському парламентаризмі, а українське суспільство позбудеться ідеї створення парламентсько-президентської республіки.

Арсеній Яценюк закликав депутатів не допустити цього й домовитися про поновлення роботи єдиного законодавчого органу шляхом взаємних поступок. «Парламентську кризу треба вирішувати парламенту. Треба брати на себе політичну відповідальність і навчитися проявляти політичну волю», — заявив Голова Верховної Ради.

Вітаємо

Указом Президента України державними нагородами відзначено групу відомих діячів.

За значний особистий внесок у забезпечення інтеграції України до Світової організації торгівлі орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня нагороджено Голову Верховної Ради, міністра економіки у 2005—2006 роках Арсенія ЯЦЕНЮКА.