Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував лідерам фракцій підписати політичну угоду, щоб розблокувати роботу парламенту. Яким буде рішення, дізнаємося в понеділок. А поки що роботу в сесійному режимі єдиного законодавчого органу країни заблоковано. Щоправда, народні депутати працюють у комітетах, готують законопроекти. Вдалося навіть провести одне сесійне засідання.

Однак дражлива тема — лист керівників держави про те, що Україна згодна приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, — продовжує гальмувати роботу законодавців. Хоча дехто з представників правлячої коаліції висловлює думку, що в такий спосіб Партія регіонів прагне будь-що повернутися до влади, в тому числі через переформатування коаліції. Дехто з утаємничених навіть натякає, що про це ведуть переговори в секретаріаті Президента на Банковій. Називають й імовірний термін, коли це станеться, а також імена тих, хто змінить глав парламенту і уряду. Щоправда, самі коаліціянти наполегливо продовжують спростовувати ці чутки і стверджують, що жодної широкої коаліції, в принципі, бути не може.

Минулого тижня сталися дві знакові події. Перша — офіційний візит глави Української держави Віктора Ющенка до Москви, друга — зустріч у Києві міністрів закордонних справ країн Організації причорноморського співробітництва з колегами із Європейського союзу.

Віктор Ющенко досягнув у переговорах з Володимиром Путіним цікавого результату. По-перше, вартість спожитого газу в листопаді—січні становитиме не 314 доларів за тисячу кубометрів, а, відповідно, 130 і 179 доларів. По-друге, схоже, Росія таки примирилася з тим, що Україна стане членом НАТО. З другого боку, згода «Газпрому» відступити від попередньо висунутої умови свідчить про те, що Володимир Путін, а не Дмитро Медведєв, який, без сумніву, буде обраний Президентом РФ, і надалі визначатиме ситуацію в наших сусідів, тобто буде головним політичним гравцем. І ще один висновок напрошується також: часи, коли Партія регіонів вважала, що лише вона — стратегічний партнер Росії, минули. Добрі слова Володимира Путіна про нинішнє українське керівництво на останній прес-конференції свідчать про те, що Кремль обрав своїм стратегічним союзником главу нашої держави.