Учора Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зустрівся з трійкою очільників ЄС: заступником міністра закордонних справ Словенії Матіашем Шінковецем, Державним секретарем Французької Республіки у справах ЄС Жан-П’єром Жуйє та Комісаром ЄС з питань зовнішньої політики Бенітою Ферреро-Вальднер.

Переговори відбулися після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС та держав Чорноморського регіону «Чорноморська взаємодія», котра пройшла у столиці. Глава української дипломатії Володимир Огризко заявив, що цю подію можна назвати історичною у зовнішній політиці держави. Він зазначив: «Вперше за всю нашу історію до нас приїхала така велика кількість зарубіжних гостей. Сьогодні в Україні присутні 12 міністрів закордонних справ країн ЄС і Чорноморського регіону, 18 заступників міністрів, понад 20 керівників міжнародних організацій».

Володимир Огризко наголосив, що йдеться про першу історичну зустріч між Євросоюзом і Організацією країн Чорного моря. «Сьогодні ми започатковуємо дуже важливий і цікавий процес. Процес так званої чорноморської взаємодії. Це означає, що ми будемо активно співпрацювати з Євросоюзом у дуже багатьох конкретних напрямках: транспорт, енергетика, безпека, охорона навколишнього середовища, культура та наука».

Відкривав зустріч Президент України Віктор Ющенко. Власне, у вступній промові він зазначив: «Ми віднаходимо якісно нові можливості для прискорення спільної побудови єдиного і неподільного Європейського простору демократії, стабільності і безпеки». На його думку, Чорноморський регіон — це невід’ємна частина єдиної Європи, і співпраця в цьому регіоні має належним чином відповідати загальній логіці європейської інтеграції.

Особливу увагу глава держави звернув на транзитні можливості регіону. Президент підкреслив, що пріоритетним напрямком є здійснення нової енергетичної політики як у нашому регіоні, так і в Європі загалом. Віктор Ющенко також підтвердив запрошення всім присутнім на зустрічі взяти участь 22-23 травня в Енергетичному саміті, який відбудеться у Києві.

На знімку: Віце-канцлер, глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр і Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.