Ранкове засідання 14 лютого

Учора сесійне засідання знову не відбулося, оскільки, як і у середу, фракція Партії регіонів продовжувала блокувати трибуну. Компромісу не вдалося досягти навіть під час зустрічі фракції Партії регіонів із Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком, яка відбулася в середу.

Як повідомив представник регіоналів Юрій Мірошниченко, під час відвертої розмови глави парламенту із представниками фракції було лише досягнуто домовленості, що «діалог має бути продовжений». За його словами, фракція зацікавлена в тому, щоб парламент працював, а Голова Верховної Ради зацікавлений у тому, щоб у сесійній залі не було протистояння, а тому потрібно шукати компроміс. Таким компромісом, на думку регіоналів, може стати постанова, запропонована народним депутатом Олександром Єфремовим, яка передбачає, що спочатку має відбутися референдум стосовно НАТО, а тільки після цього Україна може приєднатися до плану членства та робити інші кроки в бік альянсу. Ю. Мірошниченко вважає, що фракція БЮТ може погодитися підтримати цю постанову, однак інший член коаліції — фракція «НУ—НС» — у цьому питанні більш непоступлива. Як наслідок — фракція Партії регіонів продовжує блокувати трибуну.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, коментуючи найближчі плани, зазначив, що його політична сила готова працювати за порядком денним, але «без діла до сесійної зали не заходитиме». За його словами, БЮТ наполягає на першочерговому розв’язанні резонансних питань, які допоможуть зняти політичну напругу. Йдеться про президентський законопроект про Кабмін, законопроекти про місцеві державні адміністрації та місцеве самоврядування, голосування про скорочення непомірних депутатських пільг та скасування депутатської недоторканності. «Ці питання, обіцяні під час виборів чи не всіма політичними силами, потрібно вирішити не в кінці каденції, а на її початку», — зазначив І. Кириленко. А далі парламент має розпочати роботу над економічними та соціальними законопроектами. Стосовно питання НАТО, то фракція БЮТ вважає його надуманим, бо найближчим часом Україні членство в альянсі все одно не загрожує. А щодо ПДЧ то, за його словами, в ньому на 90 відсотків йдеться про підняття стандартів життя, економіки та демократії, і тільки десять відсотків плану — це військове співробітництво. Відповідаючи на запитання, чи не розглядає коаліція можливості проведення засідання поза межами сесійної зали парламенту, лідер БЮТ зауважив, що не виключає будь-яких варіантів розвитку подій. Проте все-таки, він хотів би, щоб засідання відбувалися у сесійній залі, бо «парламент — це не тільки більшість». Якщо опозиція і надалі блокуватиме роботу Верховної Ради, то І. Кириленко вважає, що коаліція може «зібратися один раз та делегувати Президенту і уряду додаткові повноваження стосовно прийняття рішень в економічній сфері, бо держава не може бути паралізована». А після цього, додав він, можливо йти на дострокові вибори. Лідер фракції БЮТ також прокоментував спільне голосування із фракцією Партії регіонів за закон про державні закупівлі. Він запевнив, що це голосування не може мати жодного відношення до можливого переформатування коаліції, а звинувачувати у цьому БЮТ абсурдно, бо це означало б відставку уряду Юлії Тимошенко. «Коли Президент відкликав цей законопроект про держзакупівлі, ми його теж відкликали з коаліційної угоди. Далі над цим законопроектом працювала робоча група і тільки після того, як за підписом заступника голови секретаріату Президента О. Шлапака надійшов лист, що цей документ можна підтримати у першому читанні, ми за нього проголосували», — наголосив Іван Кириленко. А що цей законопроект підтримала також фракція Партії регіонів, то він не виключає, що таким чином «ця досвідчена політична сила спробувала вбити клин у лави коаліції».

Натомість представник фракції «НУ—НС» Роман Зварич повідомив, що коаліція поки що не має спільної позиції стосовно законопроекту про держзакупівлі, а тому й не голосувала за нього. Він також підтвердив, що був лист із секретаріату Президента, в якому висловлювалася позиція про підтримку цього законопроекту в першому читанні, але згодом «НУ—НС» переглянув позицію і відкликав свій підпис під законопроектом. За його словами, якщо повернутися до варіанта закону про держзакупівлі 2004 року, то це означатиме, що всі закупівлі мали б здійснюватися у євро, що таким чином загальмується входження до СОТ, оскільки той закон передбачає деякі преференції вітчизняним виробникам, та що учасники конкурсу не зможуть знизити ціну продажу безпосередньо під час тендеру. Однак, незважаючи на неузгодженість позицій між «НУ—НС» і БЮТ з цього питання, Р. Зварич не бачить жодних підстав для переформатування коаліції. Також він ще раз підтвердив, що питання НАТО для «НУ—НС» є стратегічним і надпринциповим, тому фракція не використовуватиме його у жодних торгах. «Ми готові витримати паузу у захисті Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра стільки, скільки треба», — заявив він. Але ще раз нагадав, що у середу знову почався відлік часу до можливих дострокових виборів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.