Міністр освіти і науки Іван Вакарчук узяв участь у Всеукраїнській нараді заступників начальників з питань професійно-технічної освіти управлінь освіти і науки ОДА, на якій обговорювали пріоритетні напрями розвитку ПТО в поточному році.

Суспільство має усвідомити, що без кваліфікованої робочої сили не буде якісного життя, вважає керівник галузі.

Підвищення привабливості ПТО залежить від її зв’язків з ринком праці. Необхідно розширювати спектр повноважень регіональних управлінь, створювати механізм фінансування з різнорівневих бюджетів. Досвід уже маємо.

Торік, скажімо, фінансування ПТНЗ Львівської, Харківської областей та Києва в експериментальному варіанті здійснювалося з обласних бюджетів за рахунок коштів субвенції.

Міністр назвав позитивними результати експерименту, зокрема, підкреслив: «Можливо, ми встановимо перехідний період на три роки, щоб кожна область визначилася, коли і які повноваження вона може приймати від міністерства, співпрацюючи із обласною радою».

Іван Вакарчук наголосив, що головною проблемою є те, що профтехзаклади фінансуються з обласного бюджету, а їхнє майно належить державі. Слід врегулювати це законами.

Надзвичайно важливим чинником успішної діяльності системи ПТО, на думку міністра, є «продуманий механізм формування обсягів державного замовлення та контингенту загалом, бо на якість робітничих кадрів негативно впливає розбалансованість між попитом та пропозицією».