залишаються цьогорічні випускники українських шкіл, які мають бажання вступити до вищих навчальних закладів

І це міністр освіти та науки України Іван Вакарчук вважає неабияким досягненням. Оскільки саме тестування унеможливить будь-який особистий вплив на абітурієнта, що його раніше мали члени приймальної комісії. Взагалі головний освітянин країни наголосив, що впровадження національної системи незалежного тестування є чільним пріоритетом освітньої політики уряду України загалом, і Міністерства освіти та науки зокрема. А ще на вчорашній спільній із директором Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігорем Лікарчуком прес-конференції вони нагадали, що 20 лютого завершується термін реєстрації для зовнішнього тестування.

Пан Лікарчук відзвітував, що на сьогоднішній день у підпорядкованому йому центрі зареєструвалося понад 300 тисяч осіб, що виявили бажання скласти тести та отримати сертифікат незалежного оцінювання. Загалом прогнозувалося, що цього року до вищих навчальних закладів вступатимуть понад 500 тисяч абітурієнтів. Тож ані Міністерство освіти, ані УЦОЯО не вважають за доцільне продовжувати термін реєстрації бажаючих протестуватися. Але, зазначив міністр освіти Іван Вакарчук, виняток буде зроблено для військовослужбовців, які проходять термінову службу у Збройних силах України та не звільняться з їхніх лав до квітня, коли проводитимуть перші тести. Вони, а також особи, що хворіли, перебували за кордоном тощо і матимуть про це відповідні довідки, зможуть зареєструватися та скласти тести в так звану «другу хвилю». І, пообіцяв Іван Вакарчук, у них буде час подати документи та пройти відбір до вищих навчальних закладів. Про терміни реєстрації він пообіцяв повідомити після 20 лютого.

Узагалі перехід нашої держави на нову систему вступу до вищих навчальних закладів вже коштує платникам податків понад 52 мільйони гривень. А загалом необхідно приблизно 102 мільйона державних гривень. Це і друкування посібників, і тестувальних зошитів. Водночас директор центру оцінювання застеріг майбутніх студентів та їхніх батьків від придбання тестової літератури на книжкових ринках. «У нас нині тривають суди із видавництвами, що надрукували посібники, користуючись нашим логотипом. Їхній зміст дуже далекий від реальних тестових завдань», — підкреслив Ігор Лікарчук. А до шкіл та центрів незалежного тестування надійшло вже майже 530 тисяч екземплярів «справжніх» посібників, випущених друкарнею центру тестування. 47 відсотків коштів, що надаються державою на незалежне оцінювання, мають бути спрямовані на оплату праці понад 200 тисяч освітян, яких буде задіяно у тестуванні.