Суми

Шантаж маршрутникам не допоміг

Минулого понеділка і першу половину вівторка сумчани добиралися до роботи, в школи, інститути, лікарні на власних двох. Причина — страйк усіх 628 маршруток. Перевізники вкорте вимагали узаконити підвищення вартості проїзду у півтора разу — до 1,5 гривні. Однак влада не пішла на поводі у страйкуючих.

— Час ультиматумів, викручування рук і залякування страйками минув, — рішуче заявив на брифінгу міський голова Сум Геннадій Мінаєв.— Міська влада більше ніколи не поступиться інтересами громади на догоду перевізникам, які без економічно обґрунтованих розрахунків ладні піднімати тарифи на проїзд. Це слугуватиме уроком і для інших підприємців з неміряним апетитом. Якщо впродовж двох днів перевізники не виїдуть на маршрути, виконком ініціює розірвання угод і без роздумів позбавлятиме їх ліцензій на пасажирські перевезення. Тим паче що на прохання міськвиконкому замінити страйкарів на маршрутах своїм транспортом дали згоду всі підприємства міста. У разі нестачі транспорту тимчасово будуть залучені на міські маршрути харківські, чернігівські та полтавські перевізники, а також тамтешні транспортні компанії...

Рішуча позиція влади і депутатського корпусу не піддаватися шантажу привела до тями шантажистів-перевізників. З другої половини вівторка на маршрути виїхали всі страйкарі. Тепер слово за об’єднаною робочою групою, яка на основі економічних розрахунків має визначити вартість проїзду у маршрутних таксі. За попередніми підрахунками, він може зрости до 1,25 гривні та й то лише на нерентабельних маршрутах.

Владислав ЖМУРКОВ.

P. S. Цього разу Геннадій Мінаєв дотримав таки слова. П’ятьох ініціаторів страйку і водночас власників найбільших транспортних компаній на місцевому ринку на чолі з головою асоціації сумських перевізників Олександром Запорожцем позбавлено ліцензії.

Івано-франківськ

П’ятеро учасників застілля померли

Днями у селищі Отинія, що на Івано-Франківщині, п’ятеро людей отруїлися невідомою речовиною. Як повідомляв «Голос України», після розпиття пляшки син господині помер, а решта учасників застілля у важкому стані потрапили до реанімаційного відділення Коломийської лікарні. На жаль, як стало відомо, усі потерпілі померли.

Еменесники застерігають людей від вживання фальсифікованих алкогольних напоїв і нагадують, що в Україні щороку з цієї причини гинуть понад 10 тисяч чоловік.

Дарина НАЗАРЧУК.