У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці обговорювався проект Закону «Про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Учасники зазначають, що є два принципові питання, неврегульованість яких може призвести до зниження очікуваного ефекту від запровадження соціального внеску.

По-перше, законопроектом передбачається, що запровадження єдиної системи збору страхових внесків, їх обліку та контролю за повнотою і своєчасністю сплати, а також єдиної інформаційної системи платників страхових та застрахованих осіб має відбутися не раніше набрання чинності законом про визначення розміру єдиного соціального внеску.

По-друге, здійснення функцій, пов’язаних з формуванням страхових коштів, формуванням та веденням Державного реєстру соціального страхування, покладається на Пенсійний фонд.

Окрім того, в законопроекті велику увагу приділено внесенню змін до чинного законодавства та дуже ретельно виписані норми про відповідальність за ухилення і несвоєчасність сплати внеску, перешкоджання перевіркам представникам усіх фондів соціального страхування та інше.

Учасники зауважили, що створення правових засад функціонування єдиної системи збору та обліку внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування має відбуватися з урахуванням методологічних підходів до визначення розміру єдиного соціального внеску та пропорцій його розподілу між работодавцем і працівником та перерозподілу між усіма фондами соціального страхування. Лише на цих засадах можна розраховувати на реальне зниження навантаження на платників без зменшення обсягів надходжень страхових внесків.

Основні позитивні результати, які очікуються внаслідок прийняття законопроекту, полягають у раціональному використанні коштів, спрямованих на адміністрування збору, обліку та контролю за сплатою страхових внесків; забезпеченні прозорості фінансових потоків для суб’єктів системи загальнообов’язкового державного соціального страхування; зменшенні розміру загальної ставки страхових внесків та виведенні заробітної плати з тіньового сектору за рахунок кращого контролю.