Україна погодилася заплатити за газ, усунувши при цьому сумнівних посередників

Рішенням газової суперечки ознаменувався візит Президента України Віктора Ющенка до Москви для участі в 2-му засіданні Міждержавної україно-російської комісії. Як і пророкували експерти, сторони вирішили проблему ще до закінчення терміну ультиматуму Газпрому. Обидва президенти неохоче зізналися, що ситуація — не з приємних і їм не дуже хотілося приступати до її розв’язання. «Але довелося», — констатував глава української держави.

Віктор Ющенко запевнив, що з 14 лютого Україна почне погашення наявного боргу. При цьому платити за постачений у листопаді й грудні минулого року газ буде за цінами 2007 року (тобто по 130 доларів за 1000 кубометрів). А вже в 2008 році паливо коштуватиме Україні, згідно з попередніми домовленостями, 179,5 долара за газ із Середньої Азії і 314,7 — за російський. При цьому Президент України обмовився, що ніяких документів про споживання Україною саме російського газу немає.

Як пояснив за підсумками зустрічі президентів глава НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина, українська сторона оплатить спожитий нею газ, якщо його російську належність буде доведено. «Розглянуть технічний акт (про постачання і споживання російського газу після скорочення постачання з Центральної Азії). Доведуть, що це російський, заплатимо, не доведуть, не заплатимо», — сказав він.

Зміни очікують і посередників: замість «Росукренерго» й «Укргазенерго» «Газпром» і НАК «Нафтогаз» створять нові структури для постачання газу в Україну, а також для його подальшого продажу українським споживачам. При цьому власниками, на паритетній основі — кожному по 50 відсотків, стануть ці ж держорганізації, повідомляє наш власний кореспондент у Москві Віктор ТИМОШЕНКО.

Водночас учора Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко висунула умови початку розрахунків за газ. «Ми готові до того, щоб почати розраховуватися за природний газ, якщо в нас з’являться нормальні угоди, нормальні контракти і якщо ніхто не буде маніпулювати ціною, я маю на увазі «Росукренерго» й «Укргазэнерго», — заявила Прем’єр-міністр.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).