Ранкове засідання 13 лютого

Учора сесійну залу знову прикрасили жовті та сині кульки з гаслами «НАТО — ні!» та національні прапори. А блокувати трибуну, робоче місце Голови Верховної Ради та двері, через які він заходить до сесійної зали, опозиція розпочала ще задовго до 10-ї години ранку. Розблокувати роботу сесії не допомогла і погоджувальна рада, яка почалася зранку.

За словами В’ячеслава Кириленка (НУ—НС), опозиція забула, що напередодні обранці майже одностайно (427 голосами) підтримали календарний план роботи, який передбачає два пленарні тижні поспіль. Однак без жодних пояснень трибуну знову заблокували. Очевидно, питання НАТО використовуватиметься й надалі, зауважив депутат. Він переконаний, що всі питання повинні вирішуватися в залі шляхом голосування, і запевнив, що коаліція готова взяти участь в обговоренні всіх чотирьох постанов щодо НАТО.

Утім, В’ячеслав Кириленко переконаний, що питання вступу до Північно-Атлантичного альянсу хвилює лише п’ять відсотків громадян, набагато більше їх хвилюють питання житла, заробітної плати, пенсій, скасування депутатських пільг і недоторканності. «Ці законопроекти ми не можемо проголосувати через деструктивну позицію Партії регіонів і комуністів», — наголосив нашоукраїнець. Він стверджує, що опозиція не хоче ухвалення саме цих законопроектів, як і ухвалення постанов про утворення тимчасових комісій щодо харківського і київського міських голів. В’ячеслав Кириленко упевнений: блокування триватиме доти, доки Партія регіонів не зрозуміє, що робота в опозиції це теж робота. І її сподівання на переформатування коаліції марні. За твердженням депутата, питання переформатування коаліції порушується практично на кожному засіданні у Голови ВР.

Його опонент, член фракції Партії регіонів Ярослав Сухий, зауважив, що позавчора вони намагалися продемонструвати добру волю і попросити коаліцію, щоб наступного дня було підтримано постанову про план дій з членства в НАТО. Але в порядку денному це питання відсутнє. Тому ми й вирішили, що зробили велику помилку і більше її не повторюватимемо. Водночас Ярослав Сухий спростував повідомлення нашоукраїнця про вимогу опозиції переформатувати коаліцію. «Я вперше про це чую. Яке відношення має коаліція до нинішньої проблеми?» — наголосив він. Наразі депутат сподівається, що наступне пленарне засідання розпочнеться у четвер.