«Усі незаконно встановлені будови та добудови у місті мають бути і, безперечно, будуть знесені», — стверджує міська влада Кіровограда. А тим часом під прикриттям підземного переходу будують торговельний центр!

Передусім цим стурбована громадськість, що мешкає поряд з «незаконними» будовами, а також журналісти. Кіровоградські ЗМІ систематично розповідають про ситуації, подібні до тієї, що склалася із підземним переходом поблизу Колгоспного ринку на перетині вулиць 50 років Жовтня та Героїв Сталінграда. Як і інші довгобуди, цей перехід вже кілька років залишався поза увагою міської влади та потенційних інвесторів. Тому, коли в одного з них виникло бажання таки добудувати цей підземний перехід, кіровоградці були приємно здивовані. Але... «Поряд з підземним переходом, а точніше — прямісінько над ним, хтось вирішив прибудувати швиденько й торговельний центр. Заввишки метрів з чотири, він закриє собою і частину сусіднього будинку, і торговельні точки, що розташовані на першому поверсі. Останні, до речі, працюють на законних підставах по п’ять—сім років і справно платять податки, в т. ч. — й до міської казни», — стурбовано повідомляють веб-сайти Інтернету та друковані ЗМІ області.

Під час скликаної на прохання мешканців будинку та підприємців, чиї магазини розташовані на першому поверсі, прес-конференції вони розповіли, що ще після початку будівництва підземного переходу в розташованому поруч житловому будинку з’явилися тріщини. Та, попри це, мешканці будинку, переважно пенсіонери, зовсім не проти самого підземного переходу. Однак будівництво торговельного центру вважають просто нахабством! Більше того, стверджують, що тепер через торговельний центр навіть пожежний автомобіль не зможе під’їхати до будівлі у випадку пожежі. Таке нещастя, зазначають очевидці, вже одного разу траплялося — згоріли квартири на четвертому і п’ятому поверхах, загинули люди...

Сергій Коваленко, приватний підприємець і власник квартири, розповів: «Я впевнений, що в забудовників є документи, які дають їм право будувати зверху на підземному переході торговельний центр. У них є дозвіл на побудову підземної конструкції». Також він стверджує, що після того, як люди почали протестувати проти забудови та перешкоджати будівельним роботам, на його адресу та на адресу мешканців будинку почали надходити погрози фізичної розправи. «Мені телефонують, кажуть, що спалять магазин», — говорить Сергій Коваленко.

Сьогодні люди, які, на їхню думку, страждають від неправомірних дій чиновників та забудовників, кажуть, що не дозволять нахабству перемогти справедливість. Якщо триватимуть будівельні роботи, відбудуться і відповідні акції протесту. Люди стверджують, що готові перекрити рух автотранспорту по центральній автомагістралі міста біля Критого ринку та встановити намети біля міськради.

У хід будівництва підземного переходу втрутилася, врешті, і прокуратура міста. Її працівники встановили чимало порушень, на основі яких 19 грудня було внесено кілька приписів та протестів.

Цікаво, що забудовник зреагував на припис з точністю до навпаки — в ніч з 19 на 20 грудня будівельники, попри все, заклали фундамент під новобудову.

Що ж такого виявила прокуратура, якщо вирішила втрутитися в хід будівництва ненайбільшого і ненайважливішого, як за кіровоградськими мірками, об’єкта?

Цитуємо рядки постанови про порушення провадження про адміністративне правопорушення: «...Перевіркою встановлено, що будівництво здійснюється за проектною документацією, яка не пройшла попередню експертизу щодо відповідності нормативно-правовим актам з питань пожежної безпеки з отриманням позитивного висновку в органах державного пожежного нагляду...». Крім того, «...замовником порушено встановлений законом порядок затвердження проектної документації ... проектом, який надавався замовником, не передбачалося будь-яких архітектурно-конструкторських рішень з планування будівництва надземної частини підземного переходу...». Земельна ділянка «використовується без документів, що посвідчують право користування землею». Тобто, до використання земельної ділянки не можна було приступати без встановлення її меж в натурі та одержання документа, що посвідчує право на неї.

— Таким чином, — стверджує прокурор міста О. Бабіков, — здійснення самочинного будівництва без передбачених законом документів, що надають право приступати до використання земельної ділянки, вказує на її самовільне зайняття.

Поки жителі міста чекають, чи виконуватиме міська влада свою обіцянку про те, що «всі незаконно встановлені будови та добудови у місті мають бути і, безперечно, будуть знесені», недозволене будівництво «обростає» неприємностями. Нещодавно у будівельному вагончику вночі заживо згорів молодий чоловік. Ті, хто бачив його перед трагедією, стверджують, що бідолага був тверезий.

Нині конфліктну справу з оспорюваною добудовою розглядає Ленінський районний суд. Мешканці сусіднього будинку звернулися також до прокуратури та міліції і нині чекають їхньої реакції.

Кіровоград.

На знімку: конфлікт розгоряється.

Фото з архіву сайту «Весь Кіровоград».