У середній школі села Хрущівка Золотоніського району Черкаської області відбувся олімпійський урок, у якому крім місцевих школярів, взяли участь ще й учні чотирьох навколишніх сіл — Зорівки, Кривоносівки, Вознесенського та Пальмири. Діти з нетерпінням очікували на зустріч з олімпійським чемпіоном з веслування на каное в Токіо-64 заслуженим майстром спорту, заслуженим тренером України Андрієм Хімічем та чемпіоном московської Олімпіади-80 зі спортивної гімнастики Богданом Макуцом.

Під час дитячої прес-конференції лунали найрізноманітніші запитання на кшталт: «А яку перемогу вважаєте найважливішою для себе?», «Який найнебезпечніший випадок стався з вами під час змагань?», «Коли до вас прийшло перше кохання?», «Що потрібно зробити, щоб стати олімпійським чемпіоном?». І це далеко не повний перелік запитань, на які доводилося відповідати почесним гостям упродовж півторагодинного діалогу з дітьми.

Школярам також було чим похвалитися — вони добре зналися на історії Олімпійських ігор, виступах на них вітчизняних атлетів. Крім того, кожна школа представила стінну газету. Тож уявляєте, з яким хвилюванням сімдесятирічний Андрій Іванович розглядав фотографії більш як сорокарічної давнини. А ось кривоносівські школярі не лише розповіли в газеті про сходження на Олімп Андрія Хіміча, а й познайомили присутніх з найкращими спортсменами свого села. Несподіванкою для багатьох, мабуть, у першу чергу для столичних гостей, стало виконання зорівськими хлопцями й дівчатами гімну українських олімпійців. І співали його діти увесь, а не один куплет, як це буває зазвичай у дорослих.

Виступи учнівської молоді і конкурс стіннівок оцінювало авторитетне журі, до складу якого увійшли олімпійський чемпіони Андрій Хіміч та Богдан Макуц, представники НОК України Мирослав Грабовецький та Анатолій Габелко, директор місцевого СТОВ «Перемога» Григорій Зінченко, голова фермерського господарства «Мрія» Михайло Ткалич, відповідальний секретар «Спортивної газети» Микола Моторний, який, до речі, й був ініціатором проведення олімпійського уроку на рідній для нього землі «чемпіона чемпіонів» Івана Піддубного.

Переможцем стала Кривоносівська середня школа, другими — хрущівські школярі, третіми — представники села Зорівки. Завдяки активній підтримці місцевих господарників, районної влади, НОК України, Київського міського відділення НОК України, Федерації футболу та Асоціації аматорського футболу України всі учасники олімпійського уроку отримали вагомі призи та подарунки: різноманітний спортивний інвентар, баскетбольні, волейбольні та футбольні м’ячі, обладнання для настільного тенісу, різноманітну літературу на спортивну тематику. А ще скарбничка кожного навчального закладу поповнилася солідною премією. Не залишилися без подарунків й олімпійські чемпіони: Григорій Зінченко від імені організаторів вручив Андрію Хімічу та Богдану Макуцу по іменній козацькій шаблі.

— Після подібного заходу вкотре переконалися, — говорили Григорій Зінченко та Михайло Ткалич, — що у нас ростуть талановиті діти. Це своєрідний ланцюг єднання поколінь: олімпійські уроки дають молоді яскраві й неординарні орієнтири на майбутнє, а видатні спортсмени розуміють, що все хороше, зроблене для дітей, — то відповідальна і важлива справа заради майбутнього України.