Напередодні Дня українського інтернаціоналіста харківська влада вирішила порадувати учасників бойових дій на території інших країн. В обласному центрі роботу голів громадських організацій Спілки ветеранів Афганістану, бухгалтерів, а також лідерів та інших працівників громадських організацій ветеранів Великої Вітчизняної війни і чорнобильського руху планують оплачувати з міського бюджету. Саме таку ініціативу винесуть на розгляд сесії міськради.

Крок назустріч ветеранам обумовлений і тим, що громадські організації тісно співробітничають з органами місцевого самоврядування і виконують досить значну соціальну роботу. При цьому праця керівників, бухгалтерів усі ці роки не цінувалася і ніким не оплачувалася.

Також прийнято рішення передати міській Спілці ветеранів Афганістану приміщення для реабілітаційного центру, а головам райвиконкомів доручили розглянути питання про надання приміщень районним організаціям ветеранів Афганістану і забезпечення їх оргтехнікою. Крім того, вивчатимуться можливості відкриття в Харкові єдиного медичного центру для тих, хто повернувся з тієї війни, а депутати розглянуть на сесії міськради і питання адресної матеріальної допомоги родинам воїнів.

Нагадаємо, що дев’ятирічна війна в Афганістані забрала життя 124 харків’ян, ще більш як 1000 земляків одержали поранення. А загалом через пекло пройшло 5,5 тисячі харків’ян. Не секрет, що черстве чиновницьке відмахування «я тебе туди не посилав!» скалічило життя багатьом хлопцям уже після повернення з боїв. Не знаходячи громадського захисту, гідної і посильної роботи, багато хто з інвалідів війни за минулі майже два десятиліття після її закінчення виявилися на дні суспільства. Чимало солдатів немає серед живих лише тому, що їх згубила cуспільна байдужість.

Харків.