Запровадити стратегічне поетапне програмування діяльності уряду, щорічно визначати першочергові завдання і зазначати терміни їх виконання, заходи та засоби реалізації тощо — це основні завдання проекту змін до статті 11 закону про Кабінет Міністрів. Він перебуває на розгляді в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Законопроектом передбачається надати програмі діяльності Кабміну статусу стратегічного документа, обов’язкового до затвердження та виконання на строк діяльності парламенту, який формує склад уряду. Пропонується запровадити щорічне затвердження конкретизованого плану. Окрім того, вводиться інститут щорічної звітності уряду стосовно стану виконання програми разом зі звітом про виконання бюджету.

Водночас заплановано синхронізувати подання та затвердження щорічного плану дій з поданням проекту державного бюджету. А також розмежувати обов’язки центральних органів виконавчої влади за виконанням завдань, поставлених програмою діяльності Кабміну.

Усі ці нововведення дозволяють запровадити ефективний та об’єктивний парламентський і громадський контроль за виконанням програми діяльності уряду.

***

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект змін до закону про податок з доходів фізичних осіб. Він стосується уточнення категорій осіб, яким встановлені пільги з безоплатного надання вугілля на побутові потреби. Зокрема, до цього переліку додаються «сім’ї померлого працівника вугледобувного підприємства (що використовував право безоплатного отримання вугілля на побутові потреби), які отримують пенсію внаслідок втрати годувальника».

Автор переконує, що запропоновані зміни передбачають врегулювання розбіжностей між статтями 43, 48 гірничого закону та статті 4 закону про податок з доходів фізичних осіб, оскільки громадяни, які належать до пільгових категорій на отримання вугілля за одним законом, не передбачені в пільгових категоріях щодо неоподаткування в іншому.

***

Комітет з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту відхилити один із проектів постанови про деякі питання прийняття рішень стосовно вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та проект постанови про визначення виду і способу голосування при розгляді проекту постанови «Про підтримку звернення Президента України В. Ющенка, Прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко, Голови Верховної Ради А. Яценюка до Генерального секретаря НАТО щодо готовності України до приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО».

Члени комітету заслухали інформацію Бориса Тарасюка стосовно проекту постанови «Про деякі питання прийняття рішень щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)». Під час обговорення народні депутати наголошували, що комітет уже розглянув низку постанов і рекомендував внести на розгляд Верховної Ради для прийняття в цілому проект постанови «Про деякі питання прийняття рішень щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)». Інший проект постанови, на думку народних депутатів, звужує підхід до вирішення зазначеного питання і відкриває можливість для політичних спекуляцій.

За результатами голосування комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект постанови «Про деякі питання прийняття рішень щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)» (реєстр. номер 1402-2).

Учора голова Комітету Верховної Ради в закордонних справах Олег Білорус зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Вільямом Тейлором.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко (праворуч) та керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук (у центрі) провели зустріч з головами обласних та районних рад, які проходять навчання в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.