Вечірнє засідання 12 лютого

Близько п’ятої години представники опозиції все ж таки розблокували трибуну, і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк розпочав вечірнє засідання.

Проект календарного плану другої сесії доповів голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Єфремов. Він повідомив, що пленарні засідання ВР розпочалися 5 лютого, а закінчаться 18 липня. У пленарному режимі народні обранці працюватимуть одинадцять тижнів, сім — у комітетах і фракціях, шість тижнів — спілкуватимуться з виборцями. Також заплановано провести в парламенті одинадцять годин запитань до уряду. На такий розклад зголосилося 427 народних депутатів.

Після цього парламентарії проголосували за те, щоб усі наступні питання розглядалися за скороченою процедурою. Вони заслухали доповідь голови Комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої стосовно встановлення працівникам сімейної медицини додаткової відпустки. Вона пропонувала дати змогу фахівцям, які працюють на певних посадах понад три роки, щороку відпочивати на три дні довше. Голова комітету наголосила, що реалізація цього закону підвищить соціальний захист медичних працівників, особливо тих, які працюють у сільській місцевості. Цей законопроект у своїх виступах підтримали депутати і від більшості, і від меншості. Його ухвалено 439 голосами.

Стосовно внесення змін до закону про прожитковий мінімум доповідав перший заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак. Він повідомив, що, у разі прийняття нововведень, щомісяця після того, як стають зрозумілими показники інфляції, Міністерство праці та соціальної політики публікуватиме розрахунок прожиткового мінімуму, а також направлятиме його у Верховну Раду, Президентові, Кабінету Міністрів і партнерам по соціальному діалогу.

Затверджений прожитковий мінімум у бюджеті часто не узгоджується з реальними економічними тенденціями, стверджував О. Шлапак. І з ним погоджувалися й парламентарії. Водночас промовці висловили кілька зауважень, які стосувалися, зокрема, переходу на соціальний стандарт споживання, який би включав і продовольство, і комунальні послуги, і можливості людини на освіту, на охорону здоров’я тощо, замість прожиткового мінімуму. Запропоновані зміни знайшли підтримку в 442 народних обранців.

На завершення парламентарії розглянули проект закону про чисельність Збройних сил на 2008 рік. У виступі начальника Генерального штабу Збройних сил Сергія Кириченка зокрема зауважувалося, що проектом встановлено 191 тисячу осіб у складі Збройних сил, у тому числі 148 тисяч — військовослужбовців. Скорочено буде дев’ять тисяч чоловік. Голова профільного Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко у своєму виступі назвав роботу над законопроектом «добрим прикладом співпраці між Президентом як Верховним головнокомандувачем і Верховною Радою». Законопроект ухвалено.