Торік Управлінням СБУ і за його матеріалами органами прокуратури порушено 28 кримінальних справ за фактами правопорушень, виявлених у сфері земельних відносин.

Земля все частіше стає об’єктом кримінальних зазіхань. Збитки, завдавані місцевим бюджетам області, обчислюються мільйонами гривень. На жаль, у земельних махінаціях все частіше виявляються замішаними представники органів влади і місцевого самоврядування. Причому фігурантами кримінальних справ часто-густо стають чиновники досить високого рівня. Причина, як правило, та сама — незаконне розв’язання «земельних проблем» або для себе особисто, або для близького родича чи знайомого комерсанта.

Один заступник голови районної держадміністрації, наприклад, надав у суд недостовірні дані, і на підставі незаконного рішення судової інстанції отримав сертифікат на земельну ділянку площею 10,3 га. Інший керівник району передав в оренду приватному підприємству земельну ділянку для видобування корисних копалин. При цьому підприємству навіть не нарахували для сплати в державний бюджет десь 900 тис. грн. Так розпорядився глава райадміністрації. Багато порушень земельного законодавства серед голів селищних рад. Один із них, приміром, незаконно видав більш як 200 дозволів на право торгової діяльності без укладання договорів оренди земельних ділянок та інших документів на право користування землею. Внаслідок такої «щедрості» бюджет недорахувався більш як 300 тис. грн. орендної плати. Правоохоронці вважають, що посадові особи деяких міських рад навмисне занижують коефіцієнт функціонального використання земель (від комерційного — 2,5 до коефіцієнта земель рекреаційного призначення — 0,5) і грошову оцінку земельних ділянок. Через такі порушення міський бюджет може недоодержати більш як 1 млн. грн.

Порушення законодавства в земельній сфері мають системний характер. Серед основних причин правоохоронці називають корупцію, слабкий контроль з боку вищих інстанцій, неврегульованість багатьох аспектів законодавчої бази. З цього випливає, що боротьба з земельними правопорушеннями, яку проводять співробітники УСБУ у взаємодії з іншими правоохоронними структурами, тільки посилюватиметься.

Луганськ.