Країні потрібна нова редакція Конституції. На цьому під час круглого столу наголосили представники громадянського конституційного комітету, радник Президента Анатолій Ткачук та голова правління центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

На думку учасників круглого столу, справжнім викликом демократії в сучасній країні є спровокована політикумом конституційна криза. Без конституційної реформи не будуть ефективними ні демократичні процедури, ні сформовані виключно на основі політичних домовленостей органи влади. Існуюча розстановка політичних сил у новому парламенті не дозволяє реалізувати реформу звичним для депутатів шляхом. Тому виникає суспільна потреба, з одного боку, звернутися до джерела влади — громадян, а з другого — уникнути маніпуляцій громадською думкою в інтересах окремих політичних сил.

За їхніми словами, діяльність комітету спрямовано на розв’язання цих проблем через активну участь інститутів громадянського суспільства та політично незаангажованого експертного середовища в конституційному процесі. Крім того, особливу увагу надано реалізації принципу народного суверенітету, а саме: ідеї забезпечення установчої влади народу як найдемократичнішого способу ухвалення конституції. Найвищого ступеня легітимності новий Основний Закон набуде саме через узгодження тексту Конституційною Асамблеєю та затвердження всенародним референдумом. Саме такий шлях передбачає максимально можливу міру участі громадськості в конституційному процесі.

Представники громадянського конституційного комітету наголосили, що успішність проведення конституційної реформи — це вихід з конституційної кризи та прийняття якісних законів про внесення змін до Конституції або нової її редакції незалежно від політичних інтересів з урахуванням демократичних світових стандартів та досягнень вітчизняної науки.