Вступ України у Світову організацію торгівлі ділові люди Луганщини сприймають по-різному. Одні з цим зв’язують розбудову свого бізнесу, інші, навпаки, налаштовані на виникнення проблем, пов’язаних з подорожчанням матеріалів і ресурсів.

Виконавчий директор ВАТ «Луганськхолод» Павло Звєрєв, наприклад, вважає, що для його компанії, — однієї з лідерів ринку морозива в Україні —проблем не буде. Він звертає увагу на те, що з 1 січня 2008 року в Україні були запроваджені нові стандарти на виробництво морозива, як одна з необхідних умов для вступу України до СОТ. Такого нововведення вже давно потребував внутрішній ринок, який працює за застарілими нормами і, по суті, не має однакових вимог до якості продукту. Вступ нашої країни до СОТ підстьобне багатьох виробників до вдосконалення своєї продукції і більш прозорої діяльності. Багато хто з дрібних виробників, щоб забезпечити якість, будуть змушені серйозно витратитися на вдосконалення своїх технологій, устаткування або піти з ринку.

Голова правління ВАТ «Коровай» Володимир Лимар вважає, що членство у СОТ передовсім створить серйозні проблеми для тіньових виробників. Легальні пекарі, які працюють за державними стандартами, давно готувалися до впровадження європейських. Зокрема, «Коровай» уже отримав міжнародний сертифікат якості.

Не так оптимістично налаштований заступник правління компанії «Агротон» Валерій Нікулін. Він вважає, що вступ України до СОТ, можливо, спричинить зростання цін на хліб. Вільне вивезення зернових за кордон призведе до подорожчання у нас зерна. Слідом подорожчає і м’ясо-молочна продукція. «Приміром, наше молоко вищого сорту, — пояснює Валерій Нікулін, — не відповідає третьому сорту в Європі. Крім того, за європейськими нормами до переробки допускається молоко тільки від спеціалізованих молочно-товарних ферм. А в Україні, як відомо, значний його відсоток постачає на заводи населення».

Луганська область.