На Миколаївщині в усіх районах області складуть реєстр приміщень місцевих об’єктів соціальної інфраструктури з тим, щоб обласна адміністрація могла спланувати витрати на побудову об’єктів, які полегшать доступ до них людям з обмеженими можливостями. А до березня обіцяють уже збудувати пандуси.

Голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша розпорядився закласти в місцеві бюджети кошти для придбання спеціалізованого транспорту для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Планується придбати чотири спеціалізованих автобуси і для обласного центру. Не оминула турботою влада і тих мешканців області, котрі через інвалідність не можуть скористатися послугами залізничного транспорту. Тож начальникові вокзалу «Миколаїв» та управлінню містобудування й архітектури доручено обладнати залізничний вокзал спеціальними пристосуваннями для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Чимало слушних пропозицій на цю тему надійшло при зустрічі О. Гаркуші зі студентами-інвалідами миколаївських вузів. Тому він зобов’язав голів райдержадміністрацій та міських голів, в тому числі і миколаївського міського голову, встановити до березня на вулицях біля шкіл, ліцеїв, гімназій, університетів та інших будинків, які найчастіше відвідують інваліди, звукові світлофори, «лежачі поліцейські» та облаштувати пішохідні переходи.

Керівник області в своєму розпорядженні врахував і прохання інвалідів щодо запровадження сурдоперекладу програми «Новини» на телеканалі «Миколаїв». На реалізацію цього завдання виділено 18 тисяч гривень з обласного бюджету, а на підготовку сурдоперекладачів у місцевих вузах буде витрачено 36 тисяч гривень. Серед новацій у справі соціальної захищеності цих людей є й те, що управління освіти і науки до початку нового навчального року має намір впровадити в окремих школах та дитячих садках кожного району області, а також у містах обласного підпорядкування, навчання дітей, хворих на ДЦП.

Чимало проблем криється і в самому ставленні суспільства до осіб з обмеженими можливостями. Для того, щоб змінити стереотипи, у навчальних закладах запровадять заняття з питань захисту прав осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю, толерантного ставлення до них. Всі ці розробки виконавчої влади знайшли втілення в обласній програмі «Безбар’єрна Миколаївщина», прийнятій на сесії обласної ради.