Ранкове засідання 12 лютого

Учора вранці сесійну залу Верховної Ради прикрашали велетенські жовто-сині кулі з написом «НАТО — ні!», на стінах красувалися плакати з лозунгами такого ж змісту. Вже о 9 годині трибуну і місце Голови Верховної Ради було заблоковано. Парламентський голова опинився в оточенні депутатів-опозиціонерів. І фактично не міг покинути свого місця. Тож погоджувальна рада зібралася просто біля крісла глави парламенту — сюди підійшли лідери фракцій і тут-таки вели перемовини з Арсенієм Яценюком. Однак дійти консенсусу, очевидно, знову не вдалося: тільки-но о 10-й прозвучав сигнал відкриття сесії Верховної Ради, із залу залунали гучні звуки. Оскільки Арсеній Яценюк змушений був говорити без мікрофона, його практично не було чути. Тож представники коаліції почали виходити. Покинув зал і Голова Верховної Ради. Однак, як повідомив представник Партії регіонів Нестор Шуфрич, його політична сила не має наміру відмовлятися від своєї принципової позиції щодо референдуму з НАТО.

О 12-й годині відбулась чергова погоджувальна рада. Після неї лідер БЮТ Іван Кириленко повідомив журналістам: є всі підстави сподіватися, що вже вечірнє засідання вдасться провести безперешкодно. Ціна такої поступки — з боку Партії регіонів — зняття з порядку денного всіх конфліктних питань, у тому числі й щодо НАТО. Отже, на погоджувальній раді вирішено винести на вечірнє засідання декілька нагальних соціальних питань: стосовно прожиткового мінімуму, підтримки сільської медицини, закон про держзакупівлі та зміни до Господарського кодексу і, якщо стане часу, — законопроект про чисельність Збройних Сил. Якщо засідання відбудеться, повідомив Іван Кириленко, лідери фракцій знову зберуться на погоджувальну раду, щоб визначитися з наступними питаннями, адже на черзі десять президентських ініціатив, які потребують рішення Верховної Ради.

Один із лідерів Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що такий компроміс удалося знайти з ініціативи його партії. Він повідомив, що Регіони наполягали, щоб розглядався також закон про Кабмін, запропонований главою держави, але коаліція від цього відмовилася. Депутат звернув увагу, що питання про НАТО з порядку денного «нікуди не знімалися», але є перелік важливих соціальних законів, які вже пройшли комітети, і їх слід негайно розглянути. Тож парламент розблокують для того, щоб ці закони можна було ухвалити.

Близько третьої години в спорожнілій сесійній залі відбувся імпровізований збір Партії регіонів. До представників цієї політичної сили підійшов лідер Віктор Янукович і повідомив, що коаліція не хоче працювати, хоча є низка соціальних питань, які потребують негайного вирішення. Під час такого обговорення звучали припущення, що коаліції бракує голосів для прийняття принципових рішень, тому саме цим політикам вигідне блокування трибуни.

Віктор Янукович поцікавився, куди поділася із сесійної зали національна символіка, маючи на увазі, очевидно, жовто-сині прапори, які разом із повітряними кульками прикрашали вранці приміщення під куполом. Технічні працівники винесли їх, але за чиєю вказівкою — залишилося з’ясувати.

Потім депутати-регіонали знову зібралися біля крісла Голови Верховної Ради і трибуни. Представник Партії регіонів Анатолій Толстоухов повідомив, що блокування відновили через те, що із зали прибрали національну символіку. Мовляв, в історії українського парламенту це вперше. І коли в залі був прапор БЮТ, його ніхто не чіпав. Анатолій Толстоухов наголосив, що трибуну розблокують, якщо будуть упевнені, що ніяких питань у режимі спринту стосовно НАТО внесено не буде.

Лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко заперечив причетність його політичної сили до зникнення національної символіки із сесійної зали.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Думки з приводу

В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»):

Якби опозиція була готова до дискусії за змістовною частиною щодо НАТО, то вона б цю дискусію провела. І ми б уже проголосували чотири проекти постанови з цього питання, які внесено в офіційному порядку народними депутатами практично всіх фракцій. Однак такі дискусії опозиції не потрібні. Вона не збирається розбиратися, які плюси, а які мінуси для країни від вступу до НАТО. Їй це питання байдуже. Своїми діями опозиція прикриває небажання скасовувати депутатську недоторканність, створювати комісії стосовно Черновецького в Києві і Добкіна в Харкові, працювати над тими законопроектами, які важливі для соціальної політики. Водночас Партія регіонів продовжує демонструвати своє бажання будь-що, чи то за допомогою повітряних кульок, чи за допомогою тупцювання біля трибуни, повернутися до влади і отримати хоча б пару владних кабінетів.

Ми ще раз повідомляємо, що коаліція створена. До неї входять дві фракції і, згідно з нашою угодою, в демократичній коаліції Партія регіонів і комуністи не передбачені. Тому розрахунок на переформатування коаліції хибний і безперспективний.

Якби наші опоненти думали про країну, то дали б працювати. Значить, будемо чекати, поки від цього безпорадного тупцювання біля трибуни втомляться і виборці, і Партія регіонів. З кожним днем опір такому безглуздому блокуванню наростатиме. Навіть не так у парламенті, як у суспільстві. Тому ми почекаємо. Партія регіонів сама змінить своє рішення.

У сесійній залі передусім нам слід проголосувати постанови на підтримку підпису Яценюка. Однак таку логічну пропозицію регіонали відхиляють. Ми бачили, що сьогодні у сесійну залу прийшли спеціалісти з повітряних кульок. Тож нехай тримають їх і надалі. А ми будемо працювати в комітетах. Принаймні сотня законопроектів буде готова до розгляду. На засіданні «НУ—НС» ми приймемо рішення про те, що працюватимемо в комітетах увесь тиждень.

Ганна Герман (Партія регіонів):

— Я думаю, що переговори триватимуть. Будемо сподіватися: коаліція зрозуміє, що ми не маємо намірів ані фальсифікувати документи, ані чинити інші непрозорі дії. Питання стоїть чітко і ясно: ми можемо ухвалити постанову про те, що гарантуємо, що всі дії зі вступу до НАТО будуть лише після референдуму. Або можемо вчинити інший крок — коли Яценюк відкличе свій підпис під листом трьох. Справа надто серйозна і поважна, щоби ми могли займатися тут якимось крутійством або щоб йти на якісь невиправдані компроміси. Так, працювати треба. Так, розблокувати роботу треба. Так, парламент мусить робити те, для чого він покликаний народом. Але ми не можемо відступати у принципових речах, тих, які визначають напрям країни. Коаліція звикла робити кризи. Спочатку була політична, тепер усі вже говорять про газову, яку спровокувала Юлія Тимошенко своїми невивіреними і ризикованими заявами.

Непідготовленість помаранчевої коаліції до влади відчує вся Україна. Уже відчуває. І нам дуже прикро від того. Ми робимо все, щоб переконати коаліцію: з народом треба рахуватися. Це єдине, що ми просимо і вимагаємо. Я пам’ятаю свистіння нинішньої коаліції, тодішньої опозиції, коли ми прийшли до влади. Я пам’ятаю також, як ми працювали при свічках, бо вони вирубали нам світло. Я пам’ятаю, як вони не давали нам працювати вісім місяців... Повітряні кульки — це символ нинішньої влади. Це символ того, що лусне вже цієї весни.

Ігор Шаров (Блок Литвина):

— Я щойно зайшов до Голови Верховної Ради і довів до його відома, що фракція зараз припиняє роботу в сесійному режимі. Ми йдемо працювати у комітетах над законами, які потребують доопрацювання. Я ще раз повідомив Голові Верховної Ради, що тільки він, доки не обрано президію, має навести лад у сесійній залі. Ми прийшли у парламент, щоб виконувати волю виборців, щоб працювати за своїм прямим призначенням. У нас є бажання і сподівання, щоб трибуну розблокували найближчим часом. Є інформація, начебто Віктор Янукович зустрінеться з главою парламенту. Можливо, питання, які потребують з’ясування, буде вирішено.

Петро Симоненко (КПУ):

— Гадаю, що Президент і його оточення, в тому числі і ті, хто підписував лист трьох, свідомо це зробили, з метою спровокувати конфлікт у Верховній Раді, який повинен поглибити протистояння у суспільстві. Ті, хто спровокував цей конфлікт, сьогодні сидять на Банковій, і їх мета — щоб Верховна Рада не працювала. А виходячи з того, що це дуже серйозне питання — перспективи України стосовно участі у військово-політичному блоці НАТО — це частина нашого суверенітету, ми принципово вимагаємо, щоб було проведено референдум.

Нині в державі Президент веде боротьбу проти власного народу, і це ускладнює ситуацію. Маємо збіг обставин у часі: вступ до СОТ, без обгрунтування та соціально-економічного прогнозу, проблема з НАТО та стосунків з Росією... Ми бачимо, що сьогодні йде підготовка до якоїсь широкомасштабної кампанії, а боротьба за владу призводить до того, що олігархи шматують Україну. Ми наполягаємо, щоб обов’язково було проведено референдум, Президент підписав відповідний указ, і вже у червні можна було зняти цю проблему. Як довго триватиме блокування трибуни залежить від того, чи довго Президент і його оточення виявлятимуть упертість.

Андрій Шкіль (БЮТ):

— Із ситуації, що склалася, є лише два шляхи виходу: або домовитися, або — нові вибори, третього варіанта немає. Ніхто нікого не збирається пересвистувати і перекрикувати чи вирішувати питання силою. Думаю, принцип вуличних розбірок у Верховній Раді — це не наш стиль. Люди тверезі і освічені не можуть пояснити причину нинішнього блокування роботи Верховної Ради. Опозиція вимагає, щоб ми проголосували за постанову, яку вважаємо антиконституційною. Ми пропонуємо компроміс — референдум можливий лише у разі, коли справді вирішуватиметься — вступати чи ні. Якщо протягом 30 днів парламент не працюватиме, будуть позачергові вибори, і я впевнений, що кульок у залі буде менше. Нам вигідні перевибори зараз. Це підтверджують усі соціологічні дослідження. А два сателіти Партії регіонів — комуністи і Блок Литвина — можуть і не пройти. Тож люди, які називають себе українською опозицією, тобто опозицією до країни, навряд чи мають на порядку денному перевибори.

Надія СМІЯН.