КІРОВОГРАД

Пам’яток багато. Зберегти б усі...

894 пам’ятки містобудування, архітектури, садово-паркового мистецтва національного і місцевого значення налічується на Кіровоградщині. Їх перелік зайняв майже півтори сторінки головного офіційного видання області — газети «Народне слово».

У колишньому Єлисаветграді є вулиці, які можна було б заносити до переліку цілком. Регіональна служба охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури взяла на облік кожну споруду, згідно з вимогами чинного законодавства. Серед них є відомі далеко за межами області і навіть держави. Приміром, дендропарк «Веселі Боковеньки», створений 1893 року в Долинському районі, Свято-Хрестовоздвиженська церква — усипальниця родини Раєвських (1833—1855 роки) — в селі Розумівка Олександрівського району, комплекс будівель маєтку графа Толстого (ХІХ століття) в Онуфріївці.

Більшість пам’яток датується XІX століттям, є й значно старіші, як-от комплекс фортеці святої Єлисавети (земляні укріплення датовані 1754 роком) в Кіровограді. Багато споруд використовуються і нині, деякі — дуже активно, наприклад, залізничний міст через Інгул, збудований 1860 року.

Петро МЕЛЬНИК.

ВОЛИНЬ

А вишні цвістимуть без нього

Видатному українському композиторові, авторові пісень «Степом, степом», «Мамина вишня», «Чебреці», «Хата моя, біла хата», «Журавка», «Пісні про Волинь», «Світязь» та багатьох інших Анатолію Пашкевичу 11 лютого виповнилося б 70 літ.

Анатолій Максимович 1978 року створив Волинський народний хор і понад десять літ керував ним. У понеділок у Луцькому міському народному домі «Просвіта» відбувся ювілейний вечір. Зал, стоячи, вшанував пам’ять композитора, життя якого обірвалося три роки тому в Черкасах. А частка душі його залишилася і в поліському краї, який разом з Наддніпрянщиною дарував йому натхнення і був дорогий серцю. На вечорі звучали спогади колишніх колег Анатолія Пашкевича, лунали пісні маестро у виконанні Волинського державного академічного народного хору, народного артиста України Василя Чепелюка, солістів Волинської філармонії, аматорських колективів області.

Микола ЯКИМЕНКО.