Учора в Москві відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка і Президента Російської Федерації Володимира Путіна. Візит Віктора Ющенка в Москву відкладався майже рік, і Володимир Путін не забув привітати свого візаві з тим, що він усе-таки відбувся. За цей час проблем у двосторонніх відносинах не поменшало. І сьогодні головна з них — газ, який «Газпром» пообіцяв відключити до закінчення розмови в Кремлі. Тому те, що лідери двох держав для початку переговорів обрали формат віч-на-віч, нікого не здивувало.

У Росії переговори традиційно сприймають не інакше, як «Ющенко приїхав до царя на поклін». В Україні ж від двох президентів чекають конструктивного розв’язання болючих питань. Передовсім, звичайно, газового, пам’ятаючи, що в одному з недавніх інтерв’ю український Президент заявив, що вступ України до СОТ дає йому можливість певного маневру в переговорах з Путіним. При цьому напередодні експерти прогнозували, що Віктор Ющенко, найімовірніше, пообіцяє Москві борг сплатити і не змінювати газову схему, в обмін на що росіяни спустять останній газовий конфлікт на гальмах.

На самому початку зустрічі Ющенко наголосив, що Києву і Москві необхідно обговорити широкий спектр питань. Зокрема надто чутливі для обох сторін. Він зазначив, що тільки План дій Україна—Росія до 2009 року, який передбачено підписати, містить 26 питань у різних сферах двостороннього співробітництва.

«Ми готові до цього діалогу», — сказав Президент України, додавши, що Київ виходитиме з того, що Росія була і залишається нашим стратегічним партнером.

У свою чергу Володимир Путін погодився, що, мовляв, є багато тем для обговорення. Він акцентував увагу на питанні про товарообіг між двома країнами, кооперації у сферах авіації і космосу. Також Президент РФ зазначив, що необхідно виводити на політичний рівень рішення про прикордонне співробітництво.

Після особистої бесіди відбулося засідання українсько-російської міждержавної комісії, за результатами якого президенти повинні були підписати двосторонні документи: План дій Україна—Росія до 2009 року (першочергові заходи у двосторонніх відносинах) і Протокол другого засідання українсько-російської міждержавної комісії.

Також учора глава української держави планував зустрітися з головними редакторами провідних російських ЗМІ в державному інформаційному агентстві ІТАР-ТАКС, а також приділити увагу представникам української громади і покласти квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку.