Замки висвердлюють, таблички перечіплюють

На другому поверсі адмінбудинку в центрі Житомира, де розташована обласна рада, є дві таблички з написами, які сповіщають, що саме ці двері ведуть до кабінету голови облради. На одній значиться прізвище Ірини Синявської, на другій — Віталія Француза. Віталій Йосипович щойно зайняв кабінет, в якому раніше працювала Ірина Максимівна. Цьому передувало виття електродриля: зайти до кабінету йому вдалося лише після того, як силою подолали опір зачинених замків. Споглядаючи на своїх телеекранах такий штурм владного крісла, жителі сільської глибинки, де більшість — пенсіонери, намагалися зрозуміти, що ж означають такі мудрі слова «легітимний» і «нелегітимний». А ще те, як це може бути одразу дві голови в одної обласної ради.

На це звернула увагу й Ірина Синявська на першій після вимушеного переселення в інший кабінет прес-конференції:

— Щоб голова обласної ради перестав виконувати свої обов’язки, його треба звільнити. Такого запису в моїй трудовій книжці немає — просто силовим методом захоплено кабінет.

А перед цим були квіти, які голова облдержадміністрації Юрій Забела вручив Віталію Французу, привітавши його з обранням головою обласної ради.

Знов повіяло вітром з Печерського пагорба

30 січня ніщо не віщувало стрімкого розвитку подій. На чергове засідання 13 сесії облради зареєструвалося 40 депутатів (усього в облраді їх 95). Кворуму не було, Ірина Синявська повідомила про перенесення засідання на невизначений термін. Мотивувала це тим, що необхідно розібратися з судовими рішеннями. Вони знову вкотре суперечили одне одному. Йдеться про затяжну суперечку навколо «імперативного мандата»: БЮТ і «Наша Україна» давно добиваються заміни тих депутатів облради, діяльністю яких незадоволені ці політичні сили. Київський апеляційний адміністративний суд своєю ухвалою підтримав ці намагання, заборонив керівництву обласної ради не допускати наступну за списком дев’ятку депутатів від БЮТ до участі у роботі сесійних засідань, натомість Вищий адміністративний суд зупинив ухвалу Київського апеляційного. Оскарженню останнє рішення не підлягає.

Виявилося, що «невизначений термін» насправді може бути дуже коротким. Фракції БЮТ і НУ, які не зайшли вранці до сесійної зали, провели спільну нараду, а після чотирнадцятої години несподівано відкрили пленарне засідання обласної ради. Було оприлюднено виконавче провадження цього разу вже Печерського райсуду Києва, яке забороняє 9 депутатам від БЮТ і 5 депутатам фракції ХДС брати участь у сесійних засіданнях обласної ради, в тому числі й Ірині Синявській. Депутати від БЮТ і НУ, до яких приєдналися по два представники від Народної партії та Партії регіонів, змінили склад ТВК.

«БЮТ і НУ здійснили спробу силового захоплення влади в Житомирській обласній раді — так було прокоментовано ці дії в заяві, вміщеній на офіційному сайті обласної ради. — Керівництво та депутати цих двох фракцій в облраді проігнорували цілу низку законів України, грубо нехтуючи Конституцією держави. Вищезгадані дві політичні сили завели до зали засідань Житомирської обласної ради декілька десятків прихильників й оголосили ці збори «сесією обласної ради» та почали приймати неправомірні рішення. У зборах, спрямованих на силове захоплення сесійної зали, взяло участь 52 особи, з яких депутатські мандати мають лише 38».

«Протистояння в обласній раді — прояв боротьби бізнес-структур за землю і власність» — таку оцінку цим подіям дано в заяві бюро обкому Соціалістичної партії України. В ній зазначено: «Близько 15-ї години депутати від БЮТ і НУ за участю кількох окремих депутатів з фракцій Народної партії і Партії регіонів відкрили зібрання, яке оголосили сесією обласної ради. Виникає запитання: якщо це сесія, то чому на неї не були запрошені соціалісти та інші фракції, у порядку, передбаченому регламентом обласної ради?

«Люди живуть не в парторганізаціях, а в містах і селах»

День, коли рахували голоси за Віталія Француза (у залі було 50 чоловік, у бюлетені — тільки його прізвище), більше запам’ятався іншим. Технічні засоби в сесійній залі не працювали, голосувати доводилося руками, тому для пояснень запросили керівника відділу Тамару Олійник. Вона відповіла чітко, як відрізала: апарат облради вважає засідання нелегітимним.

Кадровий склад апарату облради треба зберегти, бо вже залякують: завтра, мовляв, замінимо, — закликає тепер народний депутат України (НП) Микола Рудченко.

Ситуація парадоксальна, рядовим працівникам апарату справді не позаздриш. Кожен з голів облради пише якісь папери, проводить планірки. Ірина Синявська повідомила, зокрема, що відмінила розпорядження В. Француза про посилення контролю за дотриманням вимог трудової дисципліни, бо вважає його невиправданим.

За всіма цими пристрастями геть забулося, що ж стало першопричиною конфліктної ситуації. Просто минулої весни Ірина Синявська заявила, що залишає ряди партії «Наша Україна». П’ятеро депутатів цієї фракції відкололися у фракцію ХДС. У свою чергу БЮТ вирішила замінити 9 депутатів, обраних до облради від цього блоку, які стали на підтримку Ірини Синявської. Отак і набралося 14 тих, кого Печерський райсуд Києва не дозволив пускати в зал засідань облради. Найцікавіше те, що політику в цій ротації важко знайти навіть з мікроскопом. Наприклад, за заснування стипендій імені Олега Ольжича (українського націоналіста, який загинув у фашистському концтаборі) замість нашоукраїнців, які бойкотували чергове засідання, довелося голосувати регіоналам із соціалістами та комуністами. А інших «політичних» питань на сесіях і не було.

Справжня причина, на думку Ірини Синявської та її однодумців, у тому, що в органах місцевого самоврядування стали запроваджувати партійну диктатуру. «У нас забули, що народ живе в територіальних громадах, а не в партійних організаціях», — сказала вона на установчому форумі обласного громадського об’єднання «Житомирська ініціатива», який відбувся в січні. Боротьба проти партійних списків на місцевому рівні — одне з завдань цього громадського формування. А те, що його головою обрано Ірину Синявську, можна розглядати і як «запасний аеродром» на випадок, якщо доведеться залишити кабінет в облраді. Тоді можна буде взятися за здійснення лозунгу об’єднання «Дії влади — під контроль громади».

Хоча з обох сторін конфлікту прозвучало вже стільки взаємних звинувачень у «дерибані» землі і надр, не підкріплених реальними доказами, що коли прозвучать справжні факти, їх уже ніхто не почує... А загальне враження таке: на Житомирщині коаліція й опозиція формується не навколо політичних цілей і програм, а навколо... кар’єрів. Найбільше звинувачення в заяві пана Француза таке: «Тисячі гектарів землі, на яких розташовані родовища каоліну, граніту та інших корисних копалин, без належного оформлення роздавалися, як правило, тим, хто підтримував пані Синявську».

Напрошуються висновки

Народний депутат України Микола Тимошенко (фракція КПУ) причиною складної ситуації вважає партійний диктат. На його думку, щоб не було двовладдя, потрібно тимчасово відсторонити від цих обов’язків обох голів облради. Є легітимні заступники, хай працюють. А тим часом нехай суд поставить у цій історії крапку. Хоча, додав одразу, в нас суди тепер три крапки ставлять.

Народний депутат України Микола Присяжнюк (ПР) нагадав, що коли голова облдержадміністрації зустрічався з представниками політичних сил, йому радили займатися соціально-економічними питаннями, а не ставати на бік якоїсь політичної сили: тоді всі підтримуватимуть. Але він не послухав і зробив свій кабінет політичним штабом. Це ще раз переконує, що необхідна реформа місцевого самоврядування.

Народний депутат України Микола Рудченко (НП) виступає за повернення до мажоритарної системи виборів до місцевих рад. Або, як компроміс, хоча б 50 на 50.

Житомир.