Власники приватного дельфінарію на Арабатській стрілці в Генічеському районі Херсонщини готові надати притулок бойовим дельфінам з української військової частини у Севастополі. Ця новина, підтверджена заступником голови Генічеської РДА Дмитром Юнусовим, устигла облетіти електронні медіа чи не всього світу. Та на неї поки що ніяк не відреагувала ні самопроголошена влада Криму, ні російські окупаційні війська. А от кримські науковці кажуть, що для самих бойових дельфінів це найприйнятніший вихід.

— Мені випало побувати у Козачій бухті Севастополя, де тримають бойових дельфінів афалін. Тут їх десять, але чотири — «пенсіонери», які просто доживають у бухті свій вік. Ще троє торік були задіяні не так у військових цілях, як у комерційній програмі дельфінотерапії, і стільки само їх утримується у філії в Партеніті, — розповідає представник наукової комісії міжнародної угоди із збереження китоподібних (Сімферополь), кандидат медичних наук Олексій Беркун. — Я категорично проти використання дельфінів у військових цілях, та просто випустити їх у відкрите море навряд чи доцільно. У природному середовищі вони вже не зможуть вижити. Утримання цих тварин у дельфінарії — єдиний варіант дати їм можливість дожити свого віку «на повному пансіоні».
На Херсонщині сьогодні є два дельфінарії: у Скадовському та Генічеському районах. Проте в Скадовську його збудували у санітарно-захисній зоні худобомогильника. А у дельфінарії на Арабатській стрілці навколо екологічно чисте середовище, тож бойовим дельфінам-«ветеранам» тут справді можуть гарантувати комфорт, спокій і безпеку. Питання лише в тому, щоб на цю пропозицію погодилися в Криму.