Сьогодні в день запланованого візиту до Москви Президента Віктора Ющенка, рівно о 10-й годині ранку, «Газпром» грозиться перекрити Україні газ. Причини лежать і в політичній, і в економічній площинах. Річ у тім, що пов’язані між собою компанії «Нафтогаз України», «Росукренерго» та «Укргазенерго» з листопада не можуть домовитися про підписання пакетів документів, згідно з якими постачають, передають та оплачують газ. Але наслідки скандалу позначаться передусім на українській політиці, вважають експерти.

У понеділок відбулося позачергове засідання уряду з газових питань. Потім Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зустрілася з главою держави. Віктор Ющенко заявив про неприпустимість подальшого накопичення боргів НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ і наполягає на негайному врегулюванні проблемних аспектів у галузі газопостачання. А глава президентського секретаріату Віктор Балога провів телефонну розмову з керівником «Газпрому» Олексієм Міллером. «Ситуація склалася досить серйозна, і виходити з неї потрібно якомога оперативніше», — наголосив В. Балога.

Ще у п’ятницю в «Газпром» на переговори негайно було відправлено першого заступника глави «Нафтогазу України» Ігоря Діденка. Він пояснив журналістам, що Україна споживає не російський, а центральноазійський газ, що входить у склад «58 мільярдів кубометрів, передбачених «Газпромом» для «Росукренерго», для газозабезпечення України в 2008 році». Чиновник підтвердив, що документи на одержання газу і, відповідно, його оплату «ще перебувають у стадії оформлення». За словами І. Діденка, проблеми виникли з вини компанії «Укргаз-Енерго» — дочірньої структури «Росукренерго» та «Нафтогазу України», що постачає газ кінцевим споживачам. Візит І. Діденка проблему не розв’язав. І голова правління російської компанії Олексій Міллер послав телеграму українському Президентові з вимогою до полудня понеділка погасити всі борги й оформити необхідні документи на постачання газу. Інакше «Газпром» припинить його постачання й обмежить постачання центральноазійського.

У суботу Віктор Ющенко переадресував вимогу «Газпрому» Юлії Тимошенко зі своєю припискою про необхідність прискорити всі викладені в телеграмі процеси. Учора на брифінгу прем’єр заявила, що Україна не взяла ані краплі російського газу, а подальші газові переговори вона вестиме особисто. Крім того, Юлія Тимошенко зазначила, що, незважаючи на всі погрози, Росія не припинить постачати газ українцям. А уряд не має наміру виконувати ультимативні умови «Росукренерго» на постачання газу в Україну.

Прем’єр-міністр уточнила, що зараз Україні пропонується підписати контракти на постачання середньоазійського природного газу в листопаді-грудні 2007 року за цінами 2008 року або укласти контракт на часткове постачання російського природного газу за ціною в 316 дол. за одну тисячу кубічних метрів газу. Цього уряд робити не збирається. «Ми наполягаємо на тому, щоб Україна підписала контракти на постачання природного газу в січні-лютому 2008 року невідкладно, за цінами, що були обумовлені на рівні 179,5 дол., доти, доки я, як керівник уряду, не зможу відвідати з візитом Російську Федерацію й обговорити, якими можуть бути інші умови постачання газу в Україну», — додала глава уряду.

Глава «Нафтогазу» Олег Дубина, у свою чергу, докладно розповів журналістам, хто сьогодні забезпечує Україну газом: «Коли кажуть, що ми перебираємо російський газ, то це не так. Балансом «Газпрому» передбачено обсяг постачань центральноазійського газу в 58 мільярдів кубометрів. З них для України «Росукренерго» має викупити 55 мільярдів, а три мільярди кубометрів може експортувати на Захід. За попередніми даними, ми взяли за січень 4,7 мільярда кубометрів, тобто в межах обговорених 55 мільярдів кубометрів центральноазійського газу для України. А от 1,5 мільярда кубометрів газу, що «Росукренерго» відправило на експорт, — це не центральноазійський газ, тому що в угоді 2006 року записано: спочатку має бути забезпечено газовий баланс України, а вже потім — експорт. «Росукренерго» хоче заробити і при цьому ще глибше посадити «Нафтогаз України» в боргову яму. Російська сторона всіма силами намагається загнати «Нафтогаз» і Україну в глухий кут. І все це відбувається безпосередньо перед візитом Президента Віктора Ющенка до Росії».

За станом на вчора, питання про врегулювання газових відносин залишалося відкритим. Експерти вважають, що вихід із ситуації можуть знайти під час зустрічі президенти В. Ющенко й В. Путін.