* Топ-подією тижня стало підписання в Женеві протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) — радіти чи плакати?

* Держкомстат повідомив, що інфляція у січні зросла до 2,9 відсотка — дочекалися.

* Уряд затвердив план з приватизації 67,79 відсотка акцій ВАТ «Укртелеком» — чи виручить виручка?

Довга дорога до СОТ добігає кінця. Політичної метушні, поза сумнівом, стане більше, однак, попри все, я не бачу об’єктивних перешкод для своєчасної ратифікації протоколу влітку всіма політичними силами. Що від цього очікувати громадянину найближчим часом і в перспективі? Покращення життєвого рівня. Саме це випливає з усіх загадкових відсотків, згадуваних у Женеві Президентом країни. І, зрештою, правдивої відповіді на запитання, чому наші одяг, взуття, оргтехніка, цукор, нерухомість та інше не витримують конкуренції з європейськими аналогами. Усе інше — то риторика. Авжеж, перші дивіденди отримають базові, орієнтовані на експорт металургійна та хімічна галузі. Але за цим стоятиме потужний струмінь податкових надходжень, який живить соціальну сферу міст і сіл, надає поштовх для розвитку суміжних галузей — будівництва, машинобудування тощо. За цим — стимулюючий потік інвестицій, яких так гостро потребує енергетична та інші галузі. Імпортери фактично працюють за правилами СОТ з 2005 року, але найбільше таких правил потребують експортери, які формують левову частку валового продукту країни. Нам корисна глобальна переоцінка цінностей уже тому, що вона покаже, наскільки наша економіка амбітна.

Найважче попервах буде АПК, сільгосп- і автомобілебудуванню. Не смертельно. З огляду на більш як п’ятирічний адаптаційний період до тарифних і регулятивних обмежень та появу такого потужного подразника якості продукції, вони здобудуть набагато більше, ніж втратять, бо витримають суворий екзамен на конкурентоспроможість. Подорожчає оргтехніка? Це тому, що в Одесі дбатимуть про реальну митну вартість, а не хабарі та відкати з ПДВ. Подешевшають іномарки? Так ми давно відцуралися від антинародного автомобіля на користь сучасної іномарки. Та й навряд чи вони істотно подешевшають, бо нові на Заході також коштують недешево. Але, запевняю, невдовзі ціни на житлоплощу стануть сумірні з її якістю. І боротьба за зниження собівартості товарів і послуг стане не загальним місцем. Так само, як і протидія корупції. Авжеж, це задовольняє далеко не всіх. Авіаперевізників тішить, бо знизиться фіскальне навантаження на покупні літаки, а авіаконструкторів пригнічує через заборону субсидування експорту. Але це не звільняє нас від загальноприйнятих у світі правил конкурентної боротьби за ринки збуту. І не забувайте, навіть імовірна поява на ринку оброблених гормонами продуктів ще не означає зникнення дешевших доброякісних.

Антидемпінгових претензій тепер поменшає, що убезпечить прибутки наших підприємств, а відтак і додасть податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів. Президент країни Віктор Ющенко розважливо запевнив росіян у тому, що, ставши повноцінними членами СОТ, ми не збираємося утрясати з ними спірні торговельні відносини. (А могли б, скажімо, переговорити з приводу ціни на природний газ або його транзиту). Впевнений, цей суто європейський жест по достоїнству розцінить Володимир Путін уже цього тижня. І ще. Зі вступом до СОТ простий смертний може розраховувати на певну стабілізацію, навіть на зниження споживчих цін.

Глобальні трансформації тішать, не пригнічувала б так місцева метушня. Ціни в січні прискорилися до 2,9 відсотка за рахунок подорожчання продовольчих товарів (масло — на 5,1 відсотка, яйця — на 6,6, м’ясо — на 3,8, картопля — на 11,7 тощо), подешевшали тільки послуги зв’язку. Якщо списувати це на реалізацію інфляційних очікувань, то дочекалися. Уряд уже потрапив між інфляційний молот і бюджетне ковадло: Президент країни наполягає на істотному збільшенні видатків на «оборонку» (за деякими даними, на 11,5 мільярда гривень), тоді як цілком слушно застерігав від дефіциту бюджету понад 2 відсотки. А насправді і того забагато, адже погашати дефіцит безпечніше виручкою від приватизації. Угамувати інфляцію одними лише монетарними засобами і водночас втримати динаміку економічного зростання вже неможливо, тому воістину це та виручка, яка виручає. Проте успіх приватизації таких активів, як «Укртелеком» (капіталізація пакета становить 2,61 млрд. доларів США), певною мірою залежать і від постаті керівника ФДМУ. Нагадаю, уряд відсторонив, а Президент країни повернув на посаду Валентину Семенюк. Мотивація цих полярних рішень цілком зрозуміла — уряд прагне бачити на життєво важливому для себе місці свою людину, а Президента не влаштовують засоби досягнення цієї мети. Але важливо й інше — у який спосіб і коли саме організують торги з продажу «Укртелекому». Чи віднайдуть кредитний ресурс на міжнародних ринках потенційні покупці — європейські телекоми. Сьогодні з огляду на кризовий стан багатьох міжнародних банків —навряд, а от навесні, коли стане зрозуміло, що очікує економіку США — згортання чи відродження — поза сумнівом. Отже, доречніше виставляти наш дорогоцінний лот на торги в другому півріччі. Без метушні. Але, схоже на те, що уряд приречений метушитися. Інфляція, панове, а з бюджетними видатками вже зараз непереливки попри те, що з приходом нового уряду платити податки стало значно краще. І хтозна, чи виручить виручка?