Футбол. І взимку не припиняється футбольне життя у вищих навчальних закладах країни. До речі, 20 лютого в Києві стартує черговий студентський чемпіонат України з футзалу. Його прийматимуть спортзали столичних вузів.

— Торік такий турнір проводили на базі Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України, — розповідає перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів, заслужений тренер України Олег Первушкін. — Його організатори на чолі з тодішнім начальником вузу, генерал-майором внутрішньої служби Володимиром Шкарабурою високо підняли планку. До речі, Володимир Григрович своїми славними ділами заслужив найвищого звання і в нашій справі.

Нинішній турнір включено до програми Перших спортивних студентських ігор України. Вже маємо 24 підтвердження з багатьох регіонів країни. Столицю представлятимуть ті вузи, котрі мають сучасну спортбазу. На ній і відбуватимуться матчі чемпіонату. Це університет фізичного виховання і спорту, технічний університет КПІ, університет харчових технологій, університет ім. Драгоманова і олімпійська база (19-й кілометр Житомирської траси).

— Давайте тепер поговоримо про студентське Євро-2008, котре влітку прийматиме Київ....

— Почну з того, що сталися суттєві зміни в оргкомітеті чемпіонату. Зокрема, його віднедавна очолив віце-прем’єр із гуманітарних питань Іван Васюник. Однак, зауважу, що нові імена мало на що вплинуть. Адже підготовкою до чемпіонату переймається робоча група. А до неї, повірте мені, входять справжні професіонали. Не має значення, хто при владі. Головне — наявність класних фахівців, менеджерів. Що хвилює найбільше, так це питання коштів, котрі визначила робоча група на проведення Євро-2008. І їх виділення підтвердили високі посадовці. Важливо, щоб фінансове забезпечення не зазнало якихось змін у бік зменшення.

— Гаразд, але є чимало моментів, котрі також важать багато. Маю на увазі всю інфраструктуру: місця змагань, проживання, харчування, транспорт, організація дозвілля учасників, сувенірна продукція тощо. Що скажете про все це?

— Справді, складових багато. І, повірте, все буде зроблено на високому рівні. Однак головне, що нам вдалося вплинути на чиновників, котрі тепер кажуть, що чемпіонат дуже потрібний для престижу країни. Він — перший етап у низці великих заходів, котрі відбуватимуться в Україні. Цього року починають студенти. Наступного — відбудеться молодіжне Євро (U-19) в Донецьку і Маріуполі. Нарешті, головна подія — Євро-2012! І перший, студентський крок — певною мірою є серйозною перевіркою наших можливостей. Усі ті позиції, котрі ви згадали в запитанні, а ще синхронна і якісна робота нашого штабу, діяльність волонтерів, жеребкування. Готуються дуже серйозно наші арбітри, котрі готові покласти на свої плечі весь тягар змагань. Спасибі за це голові Комітету арбітрів ФФУ Вікторові Дерду, котрий дуже серйозно ставиться до завдань, що стоять перед його підопічними.

Хоча кожна з 25 країн — учасниць чемпіонату в Києві і має привезти своїх арбітрів. Але минулої осені на засіданні асамблеї Європейської студентської спортивної спілки (ЕUSA) в Бєлграді ми домовилися, що працюватимуть лише ті судді, котрі відповідають високому рівневі змагання. Технічний делегат асоціації Антоніс Петроу з Кіпру цілком погодився з нашою пропозицією, що всі лайнсмени будуть представниками України.

Є вже логотип чемпіонату. Його створили в університеті технології і дизайну. Автор — студентка Юлія Антонюк. Будуть традиційні заплічники, футболки, інші сувеніри з емблемами чемпіонату для учасників. Не забудемо й про вболівальників. На кожному стадіоні працюватимуть торгові палатки з сувенірною продукцією...

— А які терміни чемпіонату?

— Вони традиційні: з 20 по 26 липня. Формула — три ігрових дні в підгрупах. Потім день відпочинку. Потім три дні вирішальних поєдинків. У чоловіків одна група розіграє місця з першого по восьме, інша — з дев’ятого по шістнадцяте. У жінок — з першого по восьме.

На знімку: Олег Первушкін (праворуч) і президент EUSA, італієць Альберто Гультієрі під час римського чемпіонату торік.

Фото автора.