Президент закликає до виконання домовленостей

Учора відбулася чергова зустріч Президента Віктора Ющенка з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, під час якої було обговорено питання майбутнього візиту глави держави до Російської Федерації та виконання домовленостей попереднього протоколу зустрічі перших осіб держави.

За повідомленням прес-служби глави держави, аналіз стану виконання рішень попереднього протоколу аналогічної зустрічі свідчить про те, що відповідно до них урядом на засіданні Кабінету Міністрів 6 лютого 2008 року знято з розгляду проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо питань приватизації». Водночас поки що немає інформації про відкликання фракціями демократичної коаліції проекту постанови Верховної Ради «Про призначення членів наглядових рад ВАТ «Державний ощадний банк України» та Державного експортно-імпортного банку України «Укрексімбанк» (реєстр. № 1422). Також має бути виконано домовленість про ухвалення під час найближчого засідання Кабміну рішення стосовно врегулювання ситуації на Запорізькому алюмінієвому комбінаті.

Окрім того, Президент виніс на обговорення коло питань, які стануть предметом переговорів під час його візиту до Російської Федерації. Він наголосив, що важливим питанням порядку денного україно-російських переговорів стануть взаємовідносини у газовій сфері.

У зустрічі також взяли участь секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, міністри фінансів Віктор Пинзеник, палива та енергетики Юрій Продан, Кабінету Міністрів Петро Крупко, голови депутатських фракцій блоків Юлії Тимошенко та «Наша Україна—Народна самооборона» Іван Кириленко та В’ячеслав Кириленко, глава секретаріату Президента Віктор Балога та його перший заступник — представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Пошук компромісу триває, сумніви щодо продуктивної роботи залишаються

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк учорашнє засідання погоджувальної ради розпочав з повідомлення про те, що нині до порядку денного другої сесії Верховної Ради шостого скликання включено понад 400 питань. Але є ще майже три сотні законопроектів, які не пройшли розгляду в комітетах. Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів з проханням прискорити процес їх розгляду. Адже в сесійній залі можуть розглядати лише ті питання, які пройшли всі регламентні процедури. Голова Верховної Ради підкреслив, що виключно від опозиції залежатиме, чи відбудеться сьогоднішнє засідання Верховної Ради.

Арсеній Яценюк привітав російських колег, які в п’ятницю відновили діяльність комітету «Росія—НАТО» і підписали програму співробітництва між альянсом і Російською Федерацією на 2008 рік. Глава українського парламенту назвав це хорошим прикладом. Арсеній Яценюк, звертаючись до народних депутатів, наголосив, що заявку на членство в НАТО з українського боку ніхто не підписував. Як і рішення про приєднання до плану дій у вигляді постанови Кабміну. «Нам ще слід дочекатися рішення з Бухареста, а відтак предмету дискусії не існує», — вважає Голова Верховної Ради. Арсеній Яценюк запропонував «уже 356-й компроміс»: провести референдум після того, як у квітні в Бухаресті нам запропонують приєднатися до плану дій НАТО. Тоді перед прийняттям відповідного рішення у Кабінеті Міністрів можна буде в парламенті голосувати з референдуму.

— Отже, ми виходимо із ситуації, що склалася, мінімум на три місяці, до прийняття вірогідного рішення або пропозиції, — сказав Арсеній Яценюк.

Він звернувся до учасників засідання підтримати таку пропозицію. Це дасть змогу на якийсь час спокійно працювати у стінах парламенту, зокрема, в сесійній залі зможе виступити Президент, удасться ухвалити порядок денний другої сесії. Арсеній Яценюк також нагадав, що парламентаріям слід невідкладно розглянути закон про державні закупівлі та зміни до державного бюджету.

Однак лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко повідомив, що опозиція не погоджується на жодні запропоновані коаліцією умови і, не пропонуючи зустрічних шляхів вирішення конфлікту, погрожує блокувати трибуну й надалі. За словами політика, представники меншості не йдуть на компроміс, бо не зацікавлені у продуктивній роботі Верховної Ради. В’ячеслав Кириленко повідомив, що ситуацію, яка склалася, обговорюватимуть на раді коаліції. Враховуючи, що у більшості є 226 голосів, всі питання порядку денного можуть бути затверджені шляхом голосування в один день. Така практика існує в усіх європейських парламентах, можлива вона й у нас, переконаний лідер «НУ—НС». На його думку, це ще раз доведе дієздатність коаліції. В’ячеслав Кириленко спростував можливість дострокових виборів: «Юридичних підстав для цього немає, а є бажання політиків знов заповзти у владу», — сказав він. В’ячеслав Кириленко заперечив можливість силового розблокування трибуни:

— Наша зброя — це переконання наших колег в абсурдності їхньої позиції, — зауважив політик.

Він також відкинув будь-яку можливість «переформатування» коаліції.

Водночас представниця Партії регіонів Ганна Герман повідомила, що вчора на погоджувальній раді вдалося сформувати порядок денний наступної сесії. До нього включено всі зареєстровані законопроекти. Кожного тижня порядок денний додатково розглядатимуть на погоджувальній раді. «Це все, до чого нам удалося домовитися», — сказала Ганна Герман. Утім, вона припустила, що компромісу ще вдасться досягнути на вечірньому засіданні глави парламенту з керівниками фракцій.

Однак сам Голова Верховної Ради таку можливість назвав безперспективною. Хоча порядок денний сьогоднішнього засідання й ухвалено, глава парламенту не впевнений, що трибуну буде розблоковано. Він також сумнівається у присутності в сесійній залі Президента.

Надія СМІЯН.