Уряд не має наміру виконувати ультимативні вимоги «Росукренерго» та «Укргазенерго». Таке рішення було ухвалено під час вчорашнього засідання Кабінету Міністрів, де розглядалося питання постачання газу в Україну. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, ці вимоги полягають у тому, що Україні пропонується підписати контракти на поставку середньоазіатського природного газу в листопаді-грудні 2007 року за цінами 2008 року та розрахуватися за газ, поставлений в Україну в січні 2008 року, не за раніше обумовленою ціною — 179,5 долара за тисячу кубометрів, а за цінами, встановленими для російського газу (314 доларів за тисячу кубометрів).

Глава уряду наголосила, що Україна не має наміру підписувати угоду з «Росукренерго» і «Укргазенерго» на постачання газу в листопаді-грудні 2007 року за ціною 2008 року та що у 2008-му ми також брали інший, окрім середньоазіатського, газ, оскільки в січні цього року споживання газу становило 3,128 мільярда кубометрів газу замість прогнозованих 4,2 мільярда кубометрів середньоазіатського газу. Відтак прем’єр наголосила, що Україна наполягатиме на підписанні контрактів на поставку природного газу в січні-лютому 2008 року за ціною 179,5 долара за тисячу кубометрів, а під час її візиту до Російської Федерації буде обговорено можливість інших умов постачання газу в Україну.

Крім того, Ю. Тимошенко повідомила, що Україна має намір звернутися до міжнародних посередників. «Ураховуючи тиск, який чиниться з боку «Росукренерго» та «Укргазенерго» на Україну, і враховуючи, що з цими компаніями не можуть упоратися наші силові структури та високопосадовці, уряд звернувся до ЄС з проханням офіційно направити групу, яка здійснюватиме моніторинг надійності і стабільності транзиту газу для потреб Європейського союзу», — сказала вона.

«Ми хочемо, щоб ці європейські фахівці, які будуть відкрито і прозоро здійснювати моніторинг ситуації на газовому ринку, побачили всі кроки, які зробив попередній уряд і які робить нинішній. Щоб вони мали можливість, працюючи безпосередньо в НАК «Нафтогаз України», пересвідчитися, що Україна є надійним партнером у забезпеченні транзиту газу на територію країн—членів ЄС», — підкреслила глава уряду. Також вона повідомила, що уряд сьогодні звернеться до міжнародних організацій, котрі займаються фінансовим моніторингом, щоб ті перевірили, як рухаються фінансові потоки компаній «Росукренерго» та «Укргазенерго», оскільки самостійно, без міжнародної підтримки, Україні буде дуже важко врегулювати цю проблему.