Учора Печерський районний суд Києва задовольнив подання прокуратури Києва та змінив запобіжний захід для екс-міністра транспорту і зв’язку Миколи Рудьковського з підписки про невиїзд на утримання під вартою.

Як повідомив суддя Сергій Вовк, такий запобіжний захід обрано у зв’язку з ухилянням М. Рудьковського від слідства, а також через порушення даних ним зобов’язань щодо підписки про невиїзд. У рішенні суду зазначається: оскільки М. Рудьковський, перебуваючи на підписці про невиїзд, не виконував узяті на себе зобов’язання, обвинувачується у скоєнні тяжкого злочину та не проживає за місцем реєстрації, то є підстави застосувати більш жорсткий запобіжний захід — взяття під варту.

За рішенням суду, надалі екс-міністр утримуватиметься в Лук’янівському СІЗО. Адвокат М. Рудьковського повідомив, що це рішення буде оскаржено в апеляційному суді.

Зазначимо, в суботу, 9 лютого, прес-служба М. Рудьковського заявила, що близько 21 години 30 хвилин «п’ятнадцять озброєних осіб у масках, не пред’являючи документів, з використанням фізичної сили захопили Рудьковського в стаціонарному відділенні лікарні, де він перебував після операції, і відвезли в невідомому напрямку».

Проте факт затримання М. Рудьковського відразу підтвердила Служба безпеки України. Як повідомила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко, слідчий прокуратури звернувся до суду, і за ухвалою суду Рудьковського затримали на дві доби у зв’язку з тим, що він ухилявся від слідства, та він перебуває у відділі досудового слідства СБУ. Прокурор Києва Євген Блажівський також підтвердив, що М. Рудьковського було затримано з дотриманням усіх норм законодавства через неспівпрацю з органами слідства у кримінальній справі, в якій останній обвинувачується в незаконному використанні майже 400 тисяч гривень бюджетних коштів.

Окрім того, за повідомленням прокуратури, М. Рудьковський порушував застосований до нього слідчим СБУ запобіжний захід — підписку про невиїзд з місця проживання та реєстрації. «Незважаючи на те, що підпискою про невиїзд місцем перебування Рудьковського було обрано Чернігів, обвинувачений неодноразово залишав вказане місце, не повідомляючи слідство про це, і для ознайомлення з матеріалами справи не з’являвся», — наголошується у повідомленні прокуратури.

Також прокуратура заявила, що після затримання М. Рудьковський був оглянутий медичними працівниками, за висновками яких стан його здоров’я є задовільним.

Іншої думки Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, котра зазначила, що їй знадобилося кілька годин, щоб добитися зустрічі з М. Рудьковським. Вона повідомила, що екс-міністр перебував у камері слідчого ізолятора СБУ, який мали ліквідувати ще в 2003 році, та що у зв’язку зі станом здоров’я він не може пересуватися. Також, за словами Уповноваженого Верховної Ради, М. Рудьковський запевнив, що у нього не було жодного наміру ухилятися від слідства та що він готовий постати перед судом, щоб дати свої пояснення.