ВАТ «Газпром» нарахував Україні новий борг і погрожує припинити поставки блакитного палива. У відповідь український уряд почав переговори з російською стороною для з’ясування ситуації навколо поставок газу в Україну й заборгованості за спожитий газ. Про це повідомила журналістам Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

«Ми починаємо телефонні й очні переговори. Частина фахівців НАК «Нафтогаз України» у п’ятницю виїхали до Росії, — сказала Тимошенко. — Я гадаю, що ми намагатимемося з’ясувати ситуацію, звідки виник борг «Росукренерго» перед Росією, чому вони не розрахувалися й чому вони ставлять Україну в такі тяжкі умови». Ситуація схожа на ту, що була півроку тому: наприкінці жовтня «Газпром» уже вимагав борг. Тоді конфлікт досить швидко врегулювали.

Старі пісні про головне

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Куприянов у четвер заявив, що «заборгованість лише за поставки російського газу наближається вже до 500 мільйонів доларів, а загальна прострочена заборгованість за поставки газу в Україну досягла вже півтора мільярда доларів». «Якщо протягом найближчих днів, до понеділка включно, ситуація не буде врегульована, «Газпром» не продовжуватиме цю допомогу», — зазначив пан Куприянов.

У відповідь НАК «Нафтогаз України» повідомила, що претензії ВАТ «Газпром» стосовно виникнення заборгованості в розмірі 500 млн. доларів мають бути адресовані керівництву компанії «Росукренерго», поінформували «Голос України» у прес-службі НАК.

Глава українського уряду вважає, що нинішня ситуація — підтвердження того, що Україні не потрібні посередники для поставок природного газу. «Такі посередники, як «Росукренерго», як правило, зривають і розрахунки, і поставки газу в Україну, — переконана Ю. Тимошенко. — Ця ситуація стала наслідком відсутності прямих контрактів між «Нафтогазом» і російським «Газпромом», а також відповідних угод між урядами України та Росії». Тимошенко не відкидає, що «Росукренерго» переказало гроші в тіньову сферу.

Водночас прем’єр підкреслила, що Україна має у своєму розпорядженні необхідні ресурси для забезпечення газом внутрішніх споживачів, а також для недопущення дестабілізації ситуації під час здійснення транзиту природного газу через українську територію. «Усе буде стабільно й надійно, — впевнена вона. — Україна має необхідні ресурси, щоб забезпечити газом себе, а також транзит газу в Європу».

А Президент країни Віктор Ющенко проти перегляду газових угод з Росією. Він вважає, що заяви «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну через заборгованість — «реакція на заяви українського уряду про бажання усунути з ринку посередника й перегляд тарифів на газ». Як заявив у четвер глава держави, Україна одержує газ за ціною «набагато кращою, ніж сусідні країни, тому варто робити все для того, щоб не погіршити цю ситуацію». В. Ющенко вважає невчасними дискусії про наявність посередника на українському ринку газу.

За словами Президента, нині «виникає дилема: ми хочемо російський газ по 325 доларів за 1 тисячу кубометрів чи з Центральної Азії по 179 доларів?». «Якщо будемо так говорити, то через півроку ми й 179 програємо», — зазначив В. Ющенко. Президент закликав поважати організатора цього ринку в особі «Газпрому», що «передав права на поставку газу структурі, котру він створив, і ця структура постачає газ не в одну країну Європи».

Про те, звідки з’явився черговий борг, знає екс-міністр палива й енергетики України, опозиціонер Юрій Бойко. За його словами, з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори з компанією-посередником «Укргазенерго». «З початку 2008 року країна споживає газ без оформлених документів. Немає ні договорів, ні оплати. Така ситуація не могла тривати довго. Я попереджав, що не потрібно робити якісь голосні декларації, а займатися оформленням газу. Минуло більше місяця, і ніхто не оформляє газ. Якщо немає документів, то вони відповідним чином збираються перекривати газ. «Нафтогаз України» не уклав договори з 1 січня з «Укргазенерго» щодо закупівлі для Теплокомуненерго. Про цей газ і йдеться», — відзначив Юрій Бойко в інтерв’ю журналістам.

Член наглядової ради ЗАТ «Укргазенерго» Андрій Галущак, у свою чергу заявив, що заборгованість НАК «Нафтогаз України» перед ними за спожитий газ становить 1,5 мільярда доларів. І для запобігання зриву опалювального сезону «Укргаз» закликає НАК терміново привести свою діяльність у відповідність із законодавством України, оголосити тендер з відбору постачальника природного газу для підприємств теплової енергетики й бюджетних установ, припинити бездоговірний відбір газу з газопроводів і ПСГ, переглянути необґрунтовано затверджені баланси газу.

Тим часом...

українські й російські експерти впевнені, що насправді причина «старої пісні про головне», яка пролунала з Москви, — загострення політичної боротьби всередині України. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначає, що в Києва немає єдиної позиції з питання виходу з газової кризи: «Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко націлена на те, щоб іти в конфлікті до кінця, але, швидше за все, в ситуацію втрутиться Президент, який прибуде до Москви 12 лютого й особисто все врегулює». «Це, швидше, гра на публіку, ніж розв’язання серйозних проблем. Позиція прорахована й не призведе до глибокої кризи. Восени за день-два розібралися. Думаю, так станеться й тепер», — заявляє аналітик «Трійки Діалог» Валерій Нестеров. «Газова війна нікому вже не потрібна. Росія — напередодні президентських виборів, в Україні вистачає проблем в економіці», — впевнений директор Інституту національної стратегії Кость Бондаренко, вважаючи, що Київ просто змусять погодитися на посередника, пропонованого «Газпромом».

«У цій ситуації для Росії більш вигідна позиція В. Ющенка, і тому своїми заявами про можливе перекриття газу наша країна дає зрозуміти, що налаштовані ми серйозно, і ніби каже українському Президентові: «Зупиніть Тимошенко!», — пояснює те, що коїться російський політолог Олексій Макаркін.

Яна СТАДІЛЬНА.