У Запоріжжі пройшли обласні громадські слухання на тему «Стан та перспективи розвитку місцевого самоврядування». Вони відбулися за рішенням позачергової сесії обласної ради. Готуючи пропозиції до проектів змін до законів про місцеві державні адміністрації та про місцеве самоврядування, представники всіх депутатських фракцій та груп облради одностайно дійшли висновку: ці законопроекти звужують конституційні засади функціонування системи та органів місцевого самоврядування і не відповідають основним положенням Європейської Хартії місцевого самоврядування, ратифікованим Верховною Радою.

З такою думкою погодилася й більшість учасників громадських слухань — керівники органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, народні депутати, представники обласних організацій політичних партій та громадських об’єднань. Вони вважають, що деякі зміни, передбачені в проектах зазначених законів, можуть призвести до нівелювання місця та ролі місцевого самоврядування у політичній системі держави та в суспільному житті, перетворення рад на «кишенькові» додатки до державних адміністрацій.

У резолюції, направленій Президентові, Верховній Раді та Кабінету Міністрів, усім обласним та Київській і Севастопольській міським радам, вимагається вилучити зазначені законопроекти з переліку тих, що потребують невідкладного розгляду, і не вносити їх на розгляд парламенту доти, доки вони після доопрацювання не передбачатимуть проведення другого етапу політичної реформи. Також вимагається прискорити розгляд законопроектів, котрі передбачають проведення адміністративно-територіальної реформи, реформування бюджетної системи, системи місцевих податків і зборів, а ще забезпечити проведення комплексної реформи системи державного управління на місцях та місцевого самоврядування з розширенням його прав і повноважень.