На підприємствах, орієнтованих на експорт, вступ до СОТ позначиться позитивно і зніме обмеження та квоти, вважає народний депутат України, президент ВАТ «Азовмаш» Олександр Савчук. З другого боку, для підприємств, які перебувають під протекторатом держави, буде скасовано преференції: наприклад, для сільського господарства, нафтопереробного комплексу тощо. «Іншого шляху немає. Якщо ми — цивілізована країна, треба жити за цивілізованими законами, — зазначив народний депутат. — Питання в тому, чи буде достатньо комфортним перехідний період».

На думку О. Савчука, нестабільність на світових фінансових ринках пояснюється тим, що «темпи накопичення капіталу йдуть швидше, ніж темпи виробництва, особливо на Заході». Відчувається перекіс між обсягами виробництва і соціальними гарантіями, які видавалися тоді, коли економіка провідних країн була на піднесенні. При цьому Україна, Росія, Китай, Індія опинилися в кращому становищі, ніж західні країни, переконаний народний депутат: «Зараз час вкладати у розвиток основних засобів, а не займатися фінансовими спекуляціями».

У 2008 році ВАТ «Азовмаш» продовжить реконструкцію виробництва: на ці цілі заплановано виділити не менше, ніж торік (340 мільйонів гривень). Передбачається, що обсяг виробництва продукції в натуральному вираженні зросте на чверть, при цьому експорт становитиме близько 70 відсотків. У планах — збільшення виробництва вантажних вагонів і платформ, освоєння нової моделі автомобілевоза, випуск інших видів нової продукції. А портфель замовлень на металургійне та гірничорудне обладнання сформовано на рік наперед.

«Головна запорука самостійності підприємства — власна науково-технічна база», — додав О. Савчук. Крім того, масштабна реконструкція дасть можливість створити замкнений вертикально інтегрований цикл виробництва. «Наші конкуренти вертикально інтегруються і колись можуть перекрити канали постачання, — пояснив народний депутат. — З другого боку, ми інтегруємо лише те, дефіцит чого відчувається на ринку. Це і захист, і можливість «розшити» вузькі місця». Заплановані заходи дадуть змогу підняти середню заробітну плату на підприємстві до 2,5 тисячі гривень наприкінці наступного року.

«Азовмаш» успішно реалізує соціальну програму. Новий десятиповерховий будинок, споруджений силами підприємства, в першому кварталі цього року прийме новоселів. Допомогу від маріупольських машинобудівників отримують заклади охорони здоров’я й освіти. В селі Іллічівському Першотравневого району силами «Азовмашу» капітально відремонтовано бібліотеку. А нещодавно народний депутат О. Савчук виступив ініціатором спорудження в Маріуполі кафедрального собору на честь Покрови Божої Матері.

Події останніх днів у парламенті, пов’язані з блокуванням трибуни, О. Савчук пояснив так: «Це не повсякденна практика. Але влада повинна розуміти, що вона відповідальна. Це стримувальний фактор. Лише 226 голосів потрібно, щоб прийняти рішення про вступ України до НАТО. Якби це питання пройшло, це була б страшна біда для країни». Народний депутат вважає, що питання про членство в будь-якому блоці повинне вирішуватися на референдумі. Крім того, на думку парламентарія, передчасно говорити про скасування недоторканності — як народних депутатів, так і Президента.