Блокпости, вогневі й оборонні позиції 
Упродовж дня вівторка 17 червня обласний центр час від часу наповнювали звукові сигнали «швидкої допомоги». Звичних запитань «А що трапилося?» луганці не ставили. Вони знали, що відбувається. Ранок вівторка розпочався з бою під селищем Металіст біля Луганська, і відлуння вибухів лякало населення. Багато чого було не зрозуміло. Ще днем раніше за результатами бойової сутички між українськими силовиками і бойовиками пройшла інформація, що селище контролюють військові, однак через якийсь час вони залишили свої позиції, нібито одержавши на це наказ. І тепер знову тримають бій на блокпосту перед Металістом. Бойовики використовують міномети і важке озброєння, багато поранених з обох сторін. Машини «швидкої допомоги» одна за другою доставляють їх до міських лікарень.
З усього видно, що бойовики серйозно готуються до оборони і для цього встановлюють важку зброю на деяких об’єктах обласного центру. На даху студентського гуртожитку Східноукраїнського університету ім. В. Даля в Луганську, зокрема, вони встановили зенітку, на даху «Луганськгазу» обладнали іншу вогневу точку. Мінуються всі підходи до блокпостів у районі Станиці Луганської. До речі, Міністерство оборони України називає Станицю одним із центрів напруження в зоні проведення АТО. Бойовики намагаються тут створювати посилені блокпости, вогневі й оборонні позиції. За допомогою іноземних фахівців установлюють радіокеровані вибухові пристрої.
Кордон ще не на замку
Як зазначили в Міноборони, сили АТО, забезпечуючи охорону та оборону певної ділянки державного кордону України, продовжують стискати кільце оточення навколо населених пунктів і районів, де дислокуються сепаратисти. Водночас, у прикордонних районах РФ зафіксовано групи найманців загальною чисельністю до 600 людей, які мають у розпорядженні вантажні автомобілі та 17 бойових броньованих машин. Зокрема, координатор групи «Інформаційний спротив», військовий експерт Дмитро Тимчук повідомляє, що на території Ростовської області зафіксовано диверсійно-розвідувальні групи зі складу частин російського спецназу. Причому звертає на себе увагу той факт, що деякі військовослужбовці зі складу ДРГ одягнені у форму Збройних Сил України.
У районі селища Бірюкове прикордонники провели бій з озброєними людьми, що прямували в напрямку міста Свердловська. У результаті збройного протистояння ті відступили. Прикордонники втрат не зазнали. Як розповіли в Держприкордонслужбі, протягом 16—17 червня обстановка в прикордонних районах Луганської області характеризувалася подальшим веденням бойових дій для відновлення охорони державного кордону. На жаль, треба зазначити, останнім часом помічена підвищена активність незаконних збройних формувань з облаштування нових баз дислокації та опорних пунктів, а також активізація переміщень військової техніки і підрозділів російських військових сил поблизу кордону. Цьому треба протистояти, й українська сторона до оборони і наступу готується.
У підрозділах Держприкордонслужби триває підготовка резервів. Молоді прикордонники одержують необхідну бойову підготовку, комплектуються матеріально-технічними засобами і будуть спрямовані для посилення підрозділів на україно-російській ділянці кордону. Короткий курс підготовки на базі прикордонних загонів проходять і мобілізовані військовослужбовці. З ними проводяться щоденні тренування щодо дій під час нападу на прикордонні наряди, відбиття атак або блокування місць розташування підрозділів та ін.
А тим часом...
РНБО заявляє, що «Луганська народна республіка»» готує обстріли мирних жителів у районі Луганського аеропорту із системи залпового вогню «Град». Крім того, за словами речника інформаційного центру РНБО Володимира Чепового, у відомства є інформація про те, що бойовики планують обстріл сил антитерористичної операції в районі пропускного пункту «Довжанський». Координати місць дислокації українських силовиків сепаратисти одержують з російського супутника.
18 червня сторони оголосили днем перемир’я. Для того щоб забрати поранених і тіла загиблих.
Луганськ.